Luka (župa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Luka je župa na području Huma. Župa Luka obuhvatala je močvarni kraj sa obje strane rijeke Neretve, od donje Bregave i Trebižata do mora. Naziv župe najvjerovatnije vuče porijeklo od karaktera zemljišta, jer se za plodnu i izdašnu zemlju obično kaže 'luka'.

Župa Luka sa istoka graniči župom Dubrave, na jugoistoku župom Žaba, na jugu Jadranskim morem, na jugozapadu župom Rastoka, a na sjeveru se dodiruje sa ranije širom župom Večerić, u kojoj je manji dio župa Broćno u direktnom dodiru s Lukom. Među naseljima istaknutu poziciju imalo je Drijeva (Narenta), a pominju se i Vratar, Koš, Nehranj, Nerezi, Višići i Novi (u župi Luka).

Luka je bila pod uticajem bosanskih vladara zbog izlaza na more i trga Drijeva. Na području župe posjede su imale porodice Radivojevići, Nikolići, Kovilovići i Kosače.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Marijan Sivrić, Srednjovjekovna župa Luka, u: Povijest hrvatskog Počitelja, Čapljina-Zagreb 1996, 168-224.