Žaba (župa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Žaba je župa na području Huma.

Župa Žaba obuhvata planinu Žabu sa njenim proširenim podnožjem koje dopire do mora (uglavnom područje općine Neum). Naziv Žaba potekao je od imena planine Žaba koja se nalazi u sredini župe. Za naziv ove župe upotrebljavaju se tri imena: Žapsko, Žapska i Žaba.

Župa Žaba graniči sa župama Primorje, Popovo, Dubrave i Luka. Središta župe su uz primorsku obalu Vranjevo Selo, Klek (Slivno), Hotanj, Gradac i sjevernije od primorske obale Hutovo. Planinski prostor Žabe pogodan je za pljačku na putu iz Dubrovnika prema Drijevima.

U župi Žaba svoje posjede imala je porodica Nikolići. Njihovo sjedište i porodično groblje (sa stećcima) bilo je u Vranjevom Selu kod Neuma.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Pavao Anđelić, Srednjovjekovna župa Žaba, Hercegovina 3, Mostar 1983, 35-56.