Kazneno djelo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kazneno djelo je takvo ponašanje čovjeka kojim se povređuju vrijednosti koje predstavljaju temelje društva, bez kojih društvo ne bi moglo opstati ili bi bila ugrožena njegova sigurnost (tzv. naročito vrijedna pravna dobra).

Materijalni pojam kaznenog djela[uredi | uredi izvor]

Za materijalni pojam kaznenog djela potrebna je i određena kvaliteta ljudske radnje. Neke vrijednosti štite se prijetnjom kazne od svih vrsta napada, ali kod mnogih to nije potrebno ako se njihova zaštita postiže u dovoljnoj mjeri u drugim granama prava. Kazna kao odgovor za kazneno djelo najteža je sankcija koju pravo poznaje i zato se smije primjenjivati samo ako se zaštita pravnog dobra ne može postići na drugi, blaži način.

Kaznena djela propisana su kaznenim zakonom.

Formalni pojam kaznenog djela[uredi | uredi izvor]

Formalni pojam kaznenog djela obuhvata pravne pretpostavke kažnjivosti koje su svojstvene svim kaznenim djelima. Da bi neko kazneno djelo bilo kažnjivo nije dovoljno da se njime ostvare sva obilježja nekog kaznenog djela sadržana u opisu tog kaznenog djela u posebnom dijelu kaznenog zakonodavstva, nego se moraju ispuniti i određene pretpostavke predviđene u općem dijelu kaznenog zakonodavstva (npr. kazneno djelo ubistva ne postoji ako je osoba usmrćena u slučaju nužne odbrane).

Obilježja kaznenog djela kojima se određuje kazneno djelo u formalnom smislu:

  1. Radnja (ljudsko ponašanje)
  2. Biće kaznenog djela (predviđenost djela u zakonu)
  3. Protupravnost
  4. Krivnja
  5. Posebne pretpostavke kažnjivosti