Keeaumoku Nui

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kalani Kama Keʻeaumoku Nui
SupružnikKamakaimoku
DjecaKeōua
OtacKeaweʻīkekahialiʻiokamoku
MajkaKalanikauleleiaiwi
Rođenje?

Kalani Kama Keʻeaumoku Nui ("veliki nebeski penjač ostrva") bio je havajski princ, plemić Velikog ostrva (Hawaiʻi) te poglavica Kone i dijela Kohale.[1] Njegov rang je bio Piʻo – najviši rang na drevnim Havajima.

Bio je iz kuće Keawe, sin kralja Havaja Keaweʻīkekahialiʻiokamokua i njegove žene i polusestre Kalanikauleleiaiwi. Bio je unuk kraljice Keakealaniwahine.

Njegov otac je bio vladar cijelog ostrva. Kralj Keaweʻīkekahialiʻiokamoku je dao Keʻeaumokuu da vlada Konom i dijelom Kohale; polubrat Keʻeaumokua je bio princ Kalaninuiamamao, sin Keaweʻīkekahialiʻiokamokua i Lonomaaikanake[2][3] te otac Keawemauhilija[4] i princeze Alapaiwahine.

Nakon očeve smrti, Kalaninuiamamao i Keʻeaumoku su se borili za tron Havaja. Polubrat Keʻeaumokua, Alapai, uzurpirao je tron.

Brakovi[uredi | uredi izvor]

Keʻeaumoku je oženio princezu i poglavarku Kamakaimoku, koja je također bila žena Kalaninuiamamaoa. Keʻeaumoku i Kamakaimoku bili su roditelji Keōue, koji je bio otac kralja Havaja Kamehamehe I.

Njegova druga žena je bila plemkinja Kailakanoa; sinovi su im bili Kanekoa i Kahai.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Abraham Fornander, An Account of the Polynesian Race: Its Origin and Migrations, Rutland, VT: Charles E. Tuttle Company, 1969.
  2. ^ Donald Lines Jacobus. 1956. The American Genealogist.
  3. ^ Edith Kawelohea McKinzie. Hawaiian Genealogies: Extracted from Hawaiian Language Newspapers.
  4. ^ Memoirs of the Bernice Pauahi Bishop Museum of Polynesian Ethnology and Natural History. 1920.