Kickboxing

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kickboxing

Kickboxing je moderan borilački sport koji obuhvata više sportskih grana:

Kickboxing je nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih borilačkih sportova. Osnovni cilj svakog borca je nadvladati protivnika boljom tehnikom, brzinom i snagom uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast.

Kickboxing je zapadnjački sport. Evropski način praktikovanja tajlandskog boksa ponekad se naziva orijentalnim kik boksom. Skoro identičan sa kik boksom jeste Shootboxing, sem što su u stajanju dozvoljene poluge i bacanja.

U Kickboxingu se koristi maksimalna lična zaštitna oprema koja se sastoji od kacige (koja pokriva tjeme, bočni dio glave - uši i zatiljak), štitnika za zube, štitnika za prsa (za djevojke), štitnika za genitalije, rukavica, štitnika za potkoljenice, te papuča.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]