Kinička škola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Kinička škola je bila starogrčka filozofska škola u kojoj je poučavao Antisten iz Atene.

Ime Kinička škola potiče od atenske gimnazije Kynosarges, u kojoj je on poučavao. Diogen se također vezuje uz ovu školu. Pripadnici ove škole isticali su bespotrebnost kao ideal: treba imati malo, i to malo dalje sužavati. Naučavali su jednostavan i oskudan život, u skladu s prirodom. Diogen je odbacio čašu kad je vidio da može piti iz ruke. Diogenov život je bio živa ilustracija njihovog učenja; on sam je živio i poučavao u blizini ove škole. Ova gimnazija je bila namijenjena vanbračnoj djeci, koja nisu imala prava kao ostali Atenjani. Kynosarges u prijevodu znači bijeli ili brzi pas. Prema legendi Atenjanin Didymos je prinosio žrtvu koju je odnio pas. Dydmos je primio poruku iz proročišta da na mjestu gdje je pas ispustio prinos, podigne hram u čast Heraklu. Naziv kinici također se izvodi i iz grčke riječi za psa kyon, zbog načina življenja koji su provodili i propovjedali. Suprotnost ovoj školi je hedonistička kirenska škola.

Glavna načela kinika:

  • što je čovjek mudriji, to ima manje potreba;
  • čovjek je slobodan kad nema potreba;
  • mudar čovjek je dovoljan sam sebi;
  • prihvata samo zakon prirode;

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]