Kirenaika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Položaj Kirenaike na istoku Libije.

Kirenaika (gr: Κυρηναϊκή, arapski: برقه, Barqah) je istočna obalska regija Libije i bivša provincija ili država ("muhafazah") Libije (uz Tripolitaniju i Fezan) u administrativnom sistemu od prije 1970-ih. Ono što je u starom sistemu bila provincija Kirenaika je danas podeljeno u nekoliko Sha'bijata. Kirenaika je u prošlosti, tj. u doba Kraljevine i italijanske vlasti, sadržavala i južno zaleđe, odnosno cijeli istočni dio zemlje.

Naziv Kirenaika dolazi od Kirene, drevne grčke kolonije oko koje se razvila regija, dok arapsko ime Barqah dolazi od Barce a možda i od Barneka ili Berenice, drevnih naziva za Bengazi, koji je u modernom dobu postao glavni grad regija. Kufra, važna oaza za put preko Sahare, nalazi se u južnom pustinjskom području Kirenaike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]