Kliješta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Različite vrste kliješta

Kliješta su ručni alat dizajnirana primarno za prihvatanje objekata koristeći snagu poluge. Dizajnirane su za razne svrhe i posjeduju različite oblike za hvatanje, odvrtanje, vučenje, rezanje, kidanje i sl.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kliješta su otkrivena u Evropi oko 2000. p. n. e. za hvatanje vrućih predmeta (primarno željeza u kovačnicama). Najstarija ilustracija kliješta je ona koja prikazuje grčkog boga Hefesta u njegovoj kovačnici. Danas kliješta za prihvatanje vrućih predmeta se zovu mašice.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Postoje različite vrste kliješta od kojih su najpoznatije kombinirke, papagajke, švedska kliješta, francuski ključ, špicangle, kliješta za obradu papaka i kopita, Burdizzo kliješta, cvikcangle, i razna druga u zavisnosti od uloge.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]