Kljove

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Morževi sa kljovama

Kljove su ekstremno dugi sjekutići kod nekih sisara koje su vidljive prilikom zatvorenih usta. U životinje s kljovama spadaju slonovi, bradavičaste svinje, morževi i narvali. Kljove se mogu naći kod raznih grupa životinja. Tako su kljove kod slonova i kod njihovih izumrlih srodnika (između ostalih mamuti i mastodonti) ekstremno izduženi i okrenuti prema naprijed sjekutići gornje čeljusti (kod mastodonta i iz donje vilice). Najduža kljova jednog slona imala je 351 cm. I dugačka kljova narvala je preoblikovani sjekutić. Nasuprot tome, morževe kljove su se razvile od očnjaka u gornjoj vilici.

Slonovske kljove koriste ljudi da bi dobili slonovaču, koja se koristi za pravljenje nakita, tipki za klavir i ostalih predmeta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]