Knops sistem antigena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Knops sistem antigena je 25. sistem krvnih grupa za koje je prepoznato da sadrže jedinstveni antigen York (Yk) određen alelnim parovima:

  • Knops (Kn) - a i b;
  • McCoy (McC) - a i b;
  • Swain-Langley (Sl) - 1 i 2

Ovaj sistem antigena je u okviru komplement receptora tip 1 (CR1), poznatog i kao C3b/C4b receptor ili CD35 (klaster diferencijacije35), koji je kod ljudi kodiran iz CR1 gena.[1] Kod ljudi, CR1 gen je lociran na dugom kraku hromosoma 1, pozicija: 32 (1q32).

Poznato je da se ovi antigeni nalaze unutar CR1 proteinskih ponavljanja, a prvi put je opisan 1970. godine kod 37-godišnje kavkazoidne žene. Uočene su i „rasne“ razlike u njihovoj učestalosti; 98,5% i 96,7% od američki bijelaci i Afrikanci su pozitivni za McC (a) u 36% osoba, u stanovništvu Malija bili Kn (a) je bilo 14% . Iapoljavanje nultog (ili Helgeson) fenotipa u američkoj populaciji iznosi samo 1%.

Frekvencije MCC (b) i sl (2) su veće u odnosu na evropske afrikance godina i dok je učestalost McC (b) bila je slična između Afroamerikanaca (39%) ili stanovništva Malija (65%) . SL (b) fenotip je znatno češći u Maliju . Za fenotip SL(2)/McC(b) u Gambiji se čini se da je pozitivno selektirani - po svoj prilici pod uticajem malarije. Čak 80% stanovnika Papua Nove Gvineje imaju Helgeson fenotip, a studija slučajne kontrole ukazuju da ovaj fenotip ima zaštitni učinak protiv teških oblika malarije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Moulds J. M. et al. (1991): The C3b/C4b receptor is recognized by the Knops, McCoy, Swain-langley, and York blood group antisera. J. Exp. Med., 173 (5): 1159–1163.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]