Idi na sadržaj

Komandos (1985)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Komandos
Izvorni naslovCommando
RežiserMark L. Lester Izmijeni na Wikipodacima
ProducentJoel Sylver
Scenarist(i)
  • Steven E. de Souza
  • Jeph Loeb Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
Muzika
  • James Horner Izmijeni na Wikipodacima
KinematografijaMatthew F. Leonetti Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Glenn Farr Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • Silver Pictures Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
Premijera
  • 1985
  • 23 januar 1986 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje90 minuta Izmijeni na Wikipodacima
Zemlja

Komandos (en. Commando) je američki akcioni film, sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, iz 1985 kojeg je režirao Mark. L.

Lester

Radnja[uredi | uredi izvor]

Narednik John Matrix (Džon Mejtriks) bivši oficir elitne jedinice, živi povučeno sa svojom kćerkom Jenny (Dženi). Jedno danapojavljuje se, general major Franklin Kirby, njegov bivši naredbodavac koji ga upozorava da neko ubije ljude iz Mejtriksove bivše jedinice. Nakon što Kirby odlazi i ostavlja mu dva vojnika kao stražu napadaju ga maskirane osobe. Oba stražara ginu i nakon što je Mejtriks zarobljen saznaje da kapetan Bennett, jedan od njegovih bivšig kolega, sarađuje s napadačima. Kapetan Bennett je zbog ekstremnog sadizam bio izbačen iz elitne jedinice. Iako je Kirby spomenuo i Bennetta među poginilima ovo će se ispostaviti kao netačno. Arius jedan diktator iz Latinske amerike, koji očigledno predvodi napadače, ucjenjuje Mejtriksa. Mejtriks dobija nalog da ubije Velaskeza novog predsjednika države Val Veldre u protivnom njegova kćerka Jenny će biti likvidirana. Arius šalje Mejtriksa na aerodrom zajedno sa svoja dva čovjeka: Sully (Sali) koji treba da potrvdi da je Mejtriks ušao u let za Val Verde dok će drugi sjediti pored Mejtriksa u avionu. Mejtriks nakon uzletanja ubija svog pratioca, slomivši mu vrat, te skače iz aviona kroz stajni trap za točkove. Pronalazi Salija na aerodromu koji se u tom trenutku nabacuje stjuardesi Cindy. Nakon jurnjave po aerodromu gdje Cindy zove u pomoć obezbjeđenje koje, uprkos brojnoj nadmoći, ne uspijeva savladati Mejtriksa. Stiže na kraju Salija i baciti ga u provaliju. Cindy pristaje pomoći Mejtriksu da oslobodi svoju kćerku. Matrix pronalazi svoju kćerku na ostrvu koje pripada Arijusu. Stigavši na ostrvo desetkuje Arijusovu privatnu vojsku te ubija i samog Arijusa. Tražeći svoju kćerku duelira se s Benenettom kojeg na kraju ubija. General Kirby dolazi s vojnicima na ostrvo i nudi Mejtriksu da se vrati u specijalce koji to odbija. Zajedno sa Cindy i Jenny, Matrix napušta ostrvo.

Kritike[uredi | uredi izvor]

Iako s određenom dozom ironije i iznenađujućih poteza jedan upitan akcioni film gdje se mnogi ljudi ubijaju.

– Lexikon des Internatinalem Films[1]


Producent Joel Sylver (Umri muški) pobrinuo se je za akciju, dobitnok oskara Mark Goldblatt za brzi rez. Poglupa priča dobija na značenju u nasilnom okršaju. [2]

Njemačka organizacija za ocjenu filmova (njem. Deutsche Film und Bewertungsstelle, FBW) okarakterisala je film kao grub i nasilan. Ovaj film je s Rambom 3 držao neko vrijeme rekord po ubijenim osobama (oko 100 od kojih 74 u završnoj sceni).

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]