Kombajn

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kombajn CLAAS Lexion 570

Kombajni (engl. combine) su mašine za žetvu raznih žitarica, uljane repice, soje, graha, graška i sl.

Proces žetve se sastoji iz tri dijela: košenja i vršenja žita kao i završnog razdvajanja zrna od slame i pljeve. Taj proces se do kraja 19-og vijeka manje-više vršio ručno. Pojavom parnih mašina je počela mehanizacija žetve. Prve mašine su bile stacionarne što znači da su bile vučene konjima i pogonjene parnom mašinom koja je morala posebno biti također dovučena. Kasnije su pogon prvih, tada još drvenih, vršilica preuzeli su traktori. Pedesetih godina dvadesetog vijeka se pojavio traktorom vučeni kombajn da bi ga naslijedio moderni kombajn sa sopstvenim pogonom.

Moderni kombajni ujedinjuju sve gore navedene funkcije neophodne za žetvu: košenje, vršenje i prečišćavanje. Njihovom upotrebom se brzina žetve uvišestručila: sa nekoliko kg/h pri ručnom radu do 50 t/h kod modernih mašina. Osim količine i kvalitet žetve igra veliku ulogu u razvoju modernih kombajna. Kvalitet znači minimiziranje gubitaka i loma zrna kao i ujedno visoka čistoća zrna. Snaga motora modernih kombajna dostiže oko 400 KS. Pogon za vožnju je hidraulički dok je pogon kosilice i uredjaja za prečišćavanje mehanički ostvaren.