Komnen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aleksije I Komnen

Dinastija Komnen (grčki: Κομνηνός, Κομνηνοί; Komnenos, množina Komnenoi, ženski oblik Komnena) predstavlja vladarsku porodicu koja je vladala Bizantom od 1057. do 1185. Prvi car iz ove dinastije bio je Isak Komnen. On se sukobio sa moćnim patrijarhom Mihailom Kerularijem i morao je da se odrekne prijestolja. Vlast u Bizantu preuzela je porodica Duka koja je vladala do 1081. Ona nije bila popularna, pa su to Komneni iskoristili i vratili se na prijestolje, tj. njihov predstavnik Aleksije I Komnen. Njegova kćerka je čuveni pisac i historičar Ana Komnen (1083-1148) koja je napisala djelo Aleksijada. Posljednji napor Bizanta da povrati vlast na istočnoj jadranskoj obali učinio je Manuel I Komnen. Njegovom smrću prestaje uticaj Bizanta na Jadranu. Za vladavine Komnena Bizant se oporavio u političkom i u privrednom pogledu.

Bizantski vladari iz dinastije Komnen[uredi | uredi izvor]

Značajniji vladari iz dinastije Komnen:

Reference[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.