Kompleksno lamelarno vektorsko polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U vektorskom kalkulusu, kompleksno lamelarno vektorsko polje je vektorsko polje u tri dimenzije, koje je ortogonalno na sopstveni rotor. To jest,

Kompleksna lamelarna vektorska polja su tačno ona koja su normalna na familiju površina. Poseban slučaj su nevrtložna vektorska polja, koja zadovoljavaju

Nevrtložno vektorsko polje je, lokalno, gradijent funkcije, i time je ortogonalan na familiju nivovske površine (ekvipontecijalne površine). Shodno tome, termin lamelarno vektorsko polje se ponekad koristi kao sinonim za nevrtložno vektorsko polje.[1] Pridjev "lamelarno" dolazi od imenice "lamela", što znači "tanak sloj". Lamele, na koje se odnosi "lamelarno strujanje", su površine konstantnog potencijala, ili u složenijem slučaju, površine ortogonalne na vektorsko polje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aris 1989, p. 64
  • Aris, Rutherford (1989), Vectors, tensors, and the basic equations of fluid mechanics, Dover, ISBN 0486661105 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Kompleksno lamelarno vektorsko polje koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.