Konavoski dohodak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Konavoski dohodak tribut koji su Dubrovčani plaćali Pavlovićima i Kosačama za prodaju Konavala. Među privilegijama za izvršenu kupoprodaju svog dijela posjeda u Konavlima vojvoda Sandalj Hranić Kosača 1419. dobio je i godišnji tribut u iznosu od 500 perpera. On je isplaćivan njemu i njegovim nasljednicima i poslije pada Bosne i pada Novog u ruke Osmanlija. Na isti način je do godišnjeg tributa došao i vojvoda Radoslav Pavlović. Visina njegovog tributa bila je 600 perpera. Pored njega uživali su ga i njegovi nasljednici do prekida loze 1463. Konavoski tribut nije se isplaćivao u slučaju rata između Dubrovnika i vlasnika tributa. Isplata je bila određenog datuma i podrazumijevala je dolazak poslanika u ime vlasnika tributa sa vjerovnim pismom (vjerovno pismo) da ga preuzmu u Dubrovniku. U Dubrovniku tribut je isplaćivan uz prisustvo svjedoka koji su obavezno morali biti stranci koji se zateknu u Dubrovniku (najčešće trgovci iz italijanskih gradova). Ćirilski izvori ih navode kao gosti ljudjem.