Idi na sadržaj

Kontni plan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kontni plan ili kontni okvir je spisak računa (konta) koji se koriste u računovodstvu za definiranje svake klase stavki za koju se troši novac[1] ili novčani ekvivalenti ili se u neku svrhu prima novac ili sredstva. Koristi se za organiziranje finansijskog evidentiranja u svakom poslovnom subjektu da bi se grupirale stavke troškova, prihoda, sredstava i obaveza u svrhu pružanja zainteresiranim licima bolje razumijevanje finansijskog zdravlja poslovnog subjekta.

Kontni plan može biti numerički, alfabetski ili alfa-numerički. Struktura i naslovi svake grupe računa trebaju pomoći da se smisleno organiziraju stavke svake transakcije. Svaki račun u kontnom planu je jedinstven. Računi su obično poredani po principu kako se pojavljuju i prezentiraju u finansijskim izvještajima.

Nomenklatura[uredi | uredi izvor]

Svaki račun u kontnom planu je označen jedinstvenim brojem po kojem se lahko može pronaći. Danas kada se računovodstvo vodi pomoću softverskih programa, kontni plan ne mora biti označen brojevima. Obično brojevi računa imaju pet ili više cifri, a moguće je subanalitički dijeliti pojedina konta po odjeljenjima kompanije, sektorima i slično.

Prva cifra u broju konta označava klasu, bilo da se radi o sredstvima (klasa 0), obavezama (klasa 4) i slično. Naprimjer konto broj 212005 je kupac A iz inostranstva. Prva cifra 2 označava klasu gotovine i potraživanja, druga cifra 1 označava grupu 21 - potraživanja od prodaje, treća cifra 2 označava potraživanja od prodaje kupcima iz inostranstva, dok posljednje tri cifre označavaju konkretnog kupca iz inostranstva. Eventualni prostor između brojeva omogućava naknadno dodavanje računa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "pravilnik_o_knjigovodstvu_budzeta_u_fbih_broj_60_14.pdf" (PDF). |first= nedostaje |last= (pomoć); journal zahtijeva |journal= (pomoć)