Konzervatorijum

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Konzervatorijum (tal.: conservatorio, od lat.: conservare - sačuvati) označava visokoškolsku ustanovu za obrazovanje akademskih muzičara i profesionalnih muzičkih pedagoga.

Pojam je prvotno označavao sirotišta u Mletačkoj republici. U Veneciji su postojala četiri takva sirotišta, koja su djelovala u sklopu crkvi. Djevojčice su u tim konzervatorijima dobijale muzički odgoj, napose pjevanje, a njihovi su nastavnici bili neki od najboljih gradskih kompozitora. Stoga se može reći, da su one bile prve, koje su imale profesionalno obrazovane glasove. Preko sirotišta se ime konzervatorijum s vremenom proširilo općenito na akademsku muzičku izobrazbu, u okviru posebnih visokoškolskih institucija. Drugo ime za konzervatorijum u Bosni i Hercegovini je muzička akademija. Najpoznatija i najstarija muzička akademija u Bosni i Hercegovini se nalazi u Sarajevu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: