Konzervatorijum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Konzervatorijum (ital.: conservatorio, od lat.: conservare - sačuvati) označava visokoškolsku ustanovu za obrazovanje akademskih muzičara i profesionalnih muzičkih pedagoga.

Pojam je prvobitno označavao sirotišta u Mletačkoj republici. U Veneciji su postojala četiri takva sirotišta, koja su djelovala u sklopu crkvi. Djevojčice u tim konzervatorijima dobijale su muzički odgoj i pjevanje, a njihovi nastavnici bili su neki od najboljih gradskih kompozitora. One bile prve koje su imale profesionalno obrazovane glasove. Preko sirotišta se ime konzervatorijum s vremenom proširilo općenito na akademsko muzičko obrazovanje, u okviru posebnih visokoškolskih institucija. Drugo ime za konzervatorijum u Bosni i Hercegovini je muzička akademija. Najpoznatija i najstarija muzička akademija u Bosni i Hercegovini se nalazi u Sarajevu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]