Kralj Arthur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kralj Arthur, vladar Britanije, ilustracija Howarda Pylea
15. vijek

Kralj Arthur je bio legendarni britanski vođa iz kasnog 5. i ranog 6. vijeka, koji je, u skladu sa historijom srednjeg vijeka i romansama, vodio odbranu romansko-keltske Britanije protiv Saksonske invazije u ranom 6. vijeku.

Detalji priče o Arthuru su uglavnom sastavljeni od folklora i literarnih fikcija, i njegovo historijsko postojanje je predmet rasprave i osporavanja modernih historičara.

Oskudna historijska pozadina o Arthuru je sakupljena iz različitih izvora, uključujući: "Annales Cambriae", "Historia Brittonum", i pisanja Gildasa. Arthurovo ime se također pojavljuje u ranim pjesničkim izvorima, kao što je Y Gododdin.

Legendarni Arthur je nastao kao lik od međunarodnog interesa uglavnom kroz popularnost fantastične i prepune ideja, knjige iz 12. vijeka, Historia Regum Britanniae (Historija kraljeva Britanije) autora Geoffrey-ija od Monmouth-a.

Neke velške i bretonske priče i poeme, koje se odnose na pripovijest o Arthuru, datiraju ranije od navedenog djela; u ovim radovima, Arthur se pojavljuje ili kao veliki ratnik koji brani Britaniju od ljudskih ili natprirodnih neprijatelja, ili kao magijska folklorna figura, nekada pridružena velškom Drugom svijetu, Annwn-u.

Koliko su na Geoffrey-ijevo djelo Historia (koje je završeno 1138.) uticali takvi raniji izvori, nastali prije nego što je Geoffrey napisao Historiu, ostaje nepoznato.