Kralj Arthur

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kralj Arthur, vladar Britanije, ilustracija Howarda Pylea
15. vijek

Kralj Arthur je bio legendarni britanski vođa iz kasnog 5. i ranog 6. vijeka, koji je, u skladu sa historijom srednjeg vijeka i romansama, vodio odbranu romansko-keltske Britanije protiv Saksonske invazije u ranom 6. vijeku.

Detalji priče o Arthuru su uglavnom sastavljeni od folklora i literarnih fikcija, i njegovo historijsko postojanje je predmet rasprave i osporavanja modernih historičara.

Oskudna historijska pozadina o Arthuru je sakupljena iz različitih izvora, uključujući: "Annales Cambriae", "Historia Brittonum", i pisanja Gildasa. Arthurovo ime se također pojavljuje u ranim pjesničkim izvorima, kao što je Y Gododdin.

Legendarni Arthur je nastao kao lik od međunarodnog interesa uglavnom kroz popularnost fantastične i prepune ideja, knjige iz 12. vijeka, Historia Regum Britanniae (Historija kraljeva Britanije) autora Geoffrey-ija od Monmouth-a.

Neke velške i bretonske priče i poeme, koje se odnose na pripovijest o Arthuru, datiraju ranije od navedenog djela; u ovim radovima, Arthur se pojavljuje ili kao veliki ratnik koji brani Britaniju od ljudskih ili natprirodnih neprijatelja, ili kao magijska folklorna figura, nekada pridružena velškom Drugom svijetu, Annwn-u.

Koliko su na Geoffrey-ijevo djelo Historia (koje je završeno 1138.) uticali takvi raniji izvori, nastali prije nego što je Geoffrey napisao Historiu, ostaje nepoznato.