Kreja (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kreja
Kreja igre gladi.jpg
Naslovnica bosanskog izdanja romana
Autor Suzanne Collins
Originalni naziv Mockingjay
Jezik engleski
Žanr avantura, naučna fantastika, distopija
Vrsta djela roman
Gledište prvo lice
Glavni lik Katniss Everdeen

Kreja (engl. Mockingjay) je posljednji nastavak trilogije Igre gladi, američke spisateljice Suzanne Collins. Izdata je 24. augusta 2010., nepunih godinu dana nakon drugog nastavka pod nazivom Lov na vatru. Kao i prva dva dijela, i treći je objavio Scholastic, a samo u prvoj sedmici je prodato 450,000 primjeraka što je premašilo očekivanja izdavača. Roman je doživio uglavnom pozitivne kritike.

Radnja romana[uredi | uredi izvor]

Nakon intervencije pobunjenika, Katniss Everdeen biva spašena iz arene i poslana u Distrikt 13, za koji se godinama mislilo da je uništen. Peeta je zarobljen od strane Kapitola, Distrikt 12 sravnjen sa zemljom, dok u ostalim distriktima izbijaju pobune.
Katniss proglašavaju za "Kreju", simbol ustanka i obavezuju je da snima promotivne spotove kako bi dodatno podgrijala pobunjenike. Međutim, ne dozvoljavaju joj direktno uključenje u rat, što njoj smeta. Želi se boriti protiv Kapitola i spasiti Peetu. Vojnici iz Distrikta 13 uz pomoć pobunjenika iz Kapitola i preživjelih iz Distrikta 12, pripremaju se za konačni obračun sa Kapitolom i preuzimanje vladavine nad Panemom. Katniss prolazi kroz obuku za vojnika i iako je prvobitno koriste kao marketinško sredstvo, naposlijetku se uključuje u krvavi rat praćen velikim brojem žrtava.