Kreja (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kreja
Naslovnica bosanskog izdanja romana
AutorSuzanne Collins
Originalni nazivMockingjay
Jezikengleski
Žanravantura, naučna fantastika, distopija
Vrsta djelaroman
Gledišteprvo lice
Glavni likKatniss Everdeen

Kreja (engl. Mockingjay) je posljednji nastavak trilogije Igre gladi, američke spisateljice Suzanne Collins. Izdata je 24. augusta 2010., nepunih godinu dana nakon drugog nastavka pod nazivom Lov na vatru. Kao i prva dva dijela, i treći je objavio Scholastic, a samo u prvoj sedmici je prodato 450,000 primjeraka što je premašilo očekivanja izdavača. Roman je doživio uglavnom pozitivne kritike.

Radnja romana[uredi | uredi izvor]

Nakon intervencije pobunjenika, Katniss Everdeen biva spašena iz arene i poslana u Distrikt 13, za koji se godinama mislilo da je uništen. Peeta je zarobljen od strane Kapitola, Distrikt 12 sravnjen sa zemljom, dok u ostalim distriktima izbijaju pobune.
Katniss proglašavaju za "Kreju", simbol ustanka i obavezuju je da snima promotivne spotove kako bi dodatno podgrijala pobunjenike. Međutim, ne dozvoljavaju joj direktno uključenje u rat, što njoj smeta. Želi se boriti protiv Kapitola i spasiti Peetu. Vojnici iz Distrikta 13 uz pomoć pobunjenika iz Kapitola i preživjelih iz Distrikta 12, pripremaju se za konačni obračun sa Kapitolom i preuzimanje vladavine nad Panemom. Katniss prolazi kroz obuku za vojnika i iako je prvobitno koriste kao marketinško sredstvo, naposljetku se uključuje u krvavi rat praćen velikim brojem žrtava.