Kustos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kustos (lat. custos, znači čuvar, nadzornik) je čuvar kulturnog naslijeđa (npr. arhive, umjetničke galerije, ili muzeja) i odgovoran je za zbirke institucije u kojoj radi, radi na prikupljanju, organizaciji, zaštiti, promociji i istraživanju građe, izradi kataloga i usko sarađuje sa restauratorima, preparatorima i konzervatorima i drugim kustosima. Predmeti i građa o kojima kustosi vode brigu uključuju umjetnička djela (slike, grafike, crteže, skulpture), arhivsku građu (dokumente, spise, knjige), kolekcionarske predmete (stari novac), arheološke predmete, kolekcije naučnih predmeta, pronalazaka i slično.

Dužnosti kustosa[uredi | uredi izvor]

Kustos vodi brigu o prikupljanju i čuvanju predmeta; donosi odluke o tome koji će se predmeti nabaviti, utvrđuje njihovu autentičnost, nadgleda brigu o njima, vodi odgovarajaću dokumentaciju, sprovodi relavantna istraživanja o pojedinačnim predmetima i kolekcijama, priprema predmete za siguran transport i organizuje postavke i izložbe i predstavlja povjerene mu predmete javnosti na taj način kao i putem publikacija.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Kustosi moraju imati visoko akademsko obrazovanje koje obično stiču na filozofskom fakultetu te specijalizacijom na katedri za muzeologiju a naječešće su to historičari, historičari umjetnosti, arheolozi i drugi stručnjaci iz sličnih područja ljudskog znanja i djelovanja. Za dobrog kustosa bitno je i da je dao opipljiv doprinos akademskoj zajednici i čovječanstvu svojim istraživačkim radom i objavljivanjem relevantnih članaka i djela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]