Lažne škorpije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lažne škorpije
Lasiochernes cretonatus
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoArthropoda
RazredArachnida
PotklasaDromopoda
RedPseudoscorpionida
Haeckel, 1866
superporodice
Chthonioidea

Neobisioidea
Garypoidea
Cheiridioidea
Feaelloidea

Cheliferoidea

Lažne škorpije (Pseudoscorpiones) su veoma sitne,do 8 mm dužine, paukolike životinje iz klase Arachnida koje podsjećaju na škorpije. Rasprostranjene su na svim kontinentima i dosta su česte. Zbog malih dimenzija su nezapažene. Poznato je i opisano oko 1500 vrsta lažnih škorpija. Žive na skrovitim, tamnim mjestima, ispod lišća i kamenja, pod korom starog drveća, u gnijezdima ptica i sisara, na travnjacima pa čak i u starim knjigama, slikama. Tijelo je podijeljeno na dva dijela:

  1. prozomu, na kojoj se nalazi 6 pari ekstremiteta: helicere, pedipalpi i 4 para nogu za hodanje;
  2. opistozomu, koja se sastoji od 12 segmenata i ne sadrži ekstremitete.

Od škorpija se razlikuju po tome što nemaju postabdomen (redukovan je). Helicere su im dobro razvijene kao i kliještoliki pedipalpi. Otrovne žlijezde se nalaze u osnovi pedipalpa, a na njihovim vrhovima se ove žlijezde izlivaju. Hrane se sitnim zglavkarima tako što ih hvataju pedipalpima, koji su uvijek istureni ka naprijed, i ubijaju ubrizgavajući otrov, a zatim se žrtva raskida helicerama i počinje maceriranje i predvarenje. Polusvarena hrana se usisava prednjim crijevom.

Na vrhu pokretnog članka helicera otvaraju se kanali paučinaste žlijezde. Sekret ovih žlijezda služi za pravljenje gnijezda.

Podjela[uredi | uredi izvor]

Red Pseudoscorpiones dijeli se na podredove:

  1. Chtthoniinea
  2. Neobisiinea
  3. Cheliferinea

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]