Lažne škorpije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Lažne škorpije
Lasiochernes cretonatus
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Arthropoda
Razred Arachnida
Potklasa Dromopoda
Red Pseudoscorpionida
Haeckel, 1866
superporodice

Chthonioidea
Neobisioidea
Garypoidea
Cheiridioidea
Feaelloidea

Cheliferoidea

Lažne škorpije (Pseudoscorpiones) su veoma sitne,do 8 mm dužine, paukolike životinje iz klase Arachnida koje podsjećaju na škorpije. Rasprostranjene su na svim kontinentima i dosta su česte. Zbog malih dimenzija su nezapažene. Poznato je i opisano oko 1500 vrsta lažnih škorpija. Žive na skrovitim, tamnim mjestima, ispod lišća i kamenja, pod korom starog drveća, u gnijezdima ptica i sisara, na travnjacima pa čak i u starim knjigama, slikama. Tijelo je podijeljeno na dva dijela:

  1. prozomu, na kojoj se nalazi 6 pari ekstremiteta: helicere, pedipalpi i 4 para nogu za hodanje;
  2. opistozomu, koja se sastoji od 12 segmenata i ne sadrži ekstremitete.

Od škorpija se razlikuju po tome što nemaju postabdomen (redukovan je). Helicere su im dobro razvijene kao i kliještoliki pedipalpi. Otrovne žlijezde se nalaze u osnovi pedipalpa, a na njihovim vrhovima se ove žlijezde izlivaju. Hrane se sitnim zglavkarima tako što ih hvataju pedipalpima, koji su uvijek istureni ka naprijed, i ubijaju ubrizgavajući otrov, a zatim se žrtva raskida helicerama i počinje maceriranje i predvarenje. Polusvarena hrana se usisava prednjim crijevom.

Na vrhu pokretnog članka helicera otvaraju se kanali paučinaste žlijezde. Sekret ovih žlijezda služi za pravljenje gnijezda.

Podjela[uredi | uredi izvor]

Red Pseudoscorpiones dijeli se na podredove:

  1. Chtthoniinea
  2. Neobisiinea
  3. Cheliferinea

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]