Idi na sadržaj

Laminarno strujanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Laminarno strujanje i turbulentno strujanje preko trupa podmornice

Laminarno strujanje pojavljuje se kada fluid teče u paralelenim slojevima, bez miješanja slojeva. U dinamici fluida, laminarno strujanje je režim strujanja karakterističan po velikom momentu difuzije, niskom momentu konvekcije, pritisku i brzini koj ne zavisi od vremena. Suprotan je turbulentnom strujanju. Laički rečeno, laminarno strujanje je "glatko," dok je turbulentn "grubo."

Bezdimenzionalni Reynoldsov broj je važan parametar u jednačini koja opisuje da li uslovi strujanja vode ka laminarnom ili turbulentnom strujanju. Za Reynoldsov broj manji od 2000 generalno se smatra da se radi o laminarnom tipu strujanja. Kada je Reynoldsov roj mnogo manji od 1, dolazi do tzv. Stokesovog strujanja. Ovo je ekstremni slučaj laminarnog strujanja, gdje su viskozni efektni (efekti trenja) mnogo veći od inercijalnih sila.

Za praktičnu demonstraciju laminarnog i nelaminarnog strujanja, može se posmatrati dim koji nastaje sagorijevanjem duhana u cigareti na mjestu gdje nema povjetarca (ni najmanjeg strujanja vazduha). Dim će se uzdizati vertikalno i glatko za neku određenu visinu (laminarno strujanje), a zatim će preći u turbulentni, nelaminarno strujanje.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]