Lapis lazuli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lapis lazuli

Lapis lazuli je u srednjem vijeku vrlo rijedak dragi kamen od kojeg se dobija plava boja zvana ultramarin. Lapis lazuli se svrstava u stijene, a ne u minerale, jer je sastavljen od više minerala.

Iako je bilo i drugih izvora, kao indigo, sač, bakar i dr, u srednjem vijeku najtraženije i najvrjednije plave boje bile su azur i ultramarin. Plava boja bila je izuzetno značajna u slikarstvu na različitim materijalima, tkanini, drvetu, zidu, ali i pri ukrašavanju knjiga. Azur se dobijao od minerala azurita, a ultramarin od minerala lapis lazulija.

Iz Bosne se izvozio azurit za spravljanje azura, a prema jednom podatku iz sredine 15. vijeka u Bosni se vadio i mineral lapis lazuli od kojeg je dobijan ultramarin (i koji se većinom uvozio iz Perzije u Evropu). Azurit se nalazio u rudnicima srebra, a za lapis lazuli je teško znati. I inače se nije nalazio u većim količinama.