Lara Croft

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Lara Croft je lik u računarskim igrama i filmovima Tomb Raider. Ona je najpoznatiji ženski lik u jednoj računarskoj igri. Laru Croft je stvorio Toby Gard 1994. godine u firmi Core Design Ltd u Engleskoj.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Napomena : Larina biografija je znatno izmijenjena ; sad je u potpunosti drukčija od originalne biografije koja je važila za prvih 6 Tomb Raider igri. Razlog tome je promjena proizvođača, umjesto Core Designa za Laru su trenutno zaslužni Crystal Dynamics koji su izdali Tomb Raider Legend, Tomb Raider Anniversary i Tomb Raider Underworld.

Originalna biografija (prije Legenda)[uredi | uredi izvor]

Lara Croft je kćer Lorda Henshinglya Crofta. Odrasla je okružena bogatstvom, aritstokratskim društvom, tenisom i batlerima. Tokom školovanja učila je arhaeologiju uz pomoć mentora Wernera Von Croya, odakle je i proizišao njen veliki interes za arhaeologiju. Kad joj je bilo 16 godina, saznala je da se Von Croy priprema za ekspediciju u Kambodži i naposljetku uspjela je ubjediti roditelje da je puste da ide zajedno sa njim. Međutim ekspedicija je završila tragično. Von Croy je aktivirao zamku u jednoj od grobnica i ostao zarobljen. Lara mu je pokušala pomoći ali nije bilo dovoljno vremena pa je pobjegla jer bi inače završila isto kao i on. Nekoliko godina kasnije Lara i Von Croy su neprijatelji, upravo zbog ovog razloga. Kasnije nakon završetka školovanja Lara je provela odmor u Himalajima, uživajući u ekstremnom skijanju i svaki put tražeći izazovniji teren. Međutim dogodila se nesreća tokom povratka. Avion se srušio i Lara je ostala jedina preživjela. Nakon skoro dvije sedmice lutanja pon Himalajima došla je u tibetansko selo Tokakeriby. Njeno iskustvo imalo je velik uticaj na nju. Nije više mogla podnijeti luksuzni život engleske aristokracije i osjetila je da je jedino živa kad sama putuje. Iako je drastično promijenila stil života, zadržala je manire, pogotovo široko zamijećen pristojni britanski akcenat. Larini roditelji nisu bili baš zadovoljni promjenom njenog životnog stila. Lara ima jednu kuću u Surreyu koju je naslijedila od tetke. Ne koristi ju puno, samo kao mjesto gdje vježba i čuva artefakte. Za kuću se brine batler Winston, koji je s Larom od njenog djetinjstva. Lara ne smatra "pljačkanje grobova" svojim poslom,već načinom života.

Trenutna biografija (Tomb Raider Legend,Anniversary,Underworld, filmovi)[uredi | uredi izvor]

Lara Croft je jedanaesta grofica Abbingdona. Porodica Croft je zadržala sva prava na ime i titulu Abbingdona, Surreya zahvaljujući Kralju Edwardu VI 1547. godine. Croft imanja su ograničena na tri ogromne vile, od kojih su dva u povjerenju National Trusta, a treći je dom Lare Croft. Lara je rođena u bolnici Surrey's Parkside. Njena majka se zove Amelia Croft, a otac Richard Croft - arhaeolog koji je imao lošu reputaciju. Između treće i šeste godine bilo je očito da je Lara posebno nadareno dijete. Lara je preživjela više osobnih tragedija, uključujući smrt oba roditelja dok je bila jako mlada. Lara je jako inteligentna i vrsna gimnastičarka. Kad je imala 9 godina preživjela je pad aviona u Himalajima zajedno sa majkom. Međutim njena majka misteriozno nestaje. Uspjela je sama preživjeti pješačenje 10 dana u Himalajima, jednom od najokrutnijih prirodnih okruženja. Kad je konačno došla u Kathmandu Lara je otišla do najbližeg kafića i pristojno nazvala oca, zamolivši ga da dođe po nju. Nakon toga Lara se rijetko odvajala od oca. Putovala je s jedne arhaeološke iskopine na drugu, a pomoć u obrazovanju su joj pružali privatni tutori. Kad je imala 15 godina, otac joj je nestao u Kambodži. Istraga vlasti i Lare je dovela do pronalaska ljudskih ostataka koji nisu mogli biti identificirani. Zbog toga Lara nije mogla direktno naslijediti imanja, pa ju pravnoj borbi sa svojim ujakom, Lordom Errolom Croftom, ipak uspjela pobijediti. Laru često smatraju lopovom grobova, neodgovornom ili da su joj metode krajnje grube i neučikovite. Nikad nije davala intervjue niti se izjašnjavala za tračeve koji kruže oko nje.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Stvorio ju je Toby Gard i najvjerovatnije je jedna od najpoznatijih ikona iz video igara. Trentno ima 9 Tomb Raider igri, gdje Lara susreće najrazličitije neprijatelje; duhove, gangstere, životinje, čudovišta pa čak i dinosaure. Od debuta igre 1996. godine Tomb Raider je izdan za PC, Mac, PlayStation, PlayStation2, SegaSaturn, Dreamcast, N-Gage, Pocket Pc, Game Boy Advance, Xbox, Xbox 360 i Game Boy Color.

Smatra se da je originalno ime Lare Croft trebalo biti Laura Cruz, no Laura Cruz ne zvuči britanski. Zbog sličnog izgovaranja ponekad se može čuti i ime Laura.

Virtualna Lara je dobila i svoju filmsku izvedenicu, Angelinu Jolie. Snimljena su dva filma o Tomb Raideru, Tomb Raider (2001) i Tomb Raider: The Cradle of Life (2003). Lara je također mnogo puta dobila svoje virtualne izvedenice koje su Laru predstavljale na mnoštvu događanja širom svijeta. Prva je bila model/glumica Rhona Mitra, zatim Nell McAndrew (koja je odmah otpuštena nakon poziranja za Playboy 1999.) i top model Jill De Jong. Posljednja Lara je Karima Adebibe, koja dosta sliči Lari iz Legenda.

Lara se smatra sex simbolom. Vjerovatno najpoznatije su bile njene grudi i jako uzak struk koji je izgledao nerealno, što Larin dizajner, Toby Gard nije predvidio za nju. U Tomb Raider Legendu, Lara izgleda puno realističnije.

Kontinuitet[uredi | uredi izvor]

Sigurno ste zamijetili da postoje dvije biografije, prva važi za prvih 6 igri o Tomb Raideru, dok je druga sklona filmovma i Legendu. Eidos su izrazili želju da se ponovi napravi film o Lari Croft.

Kontroverznost[uredi | uredi izvor]

Neki igrači su kritikovali Laru zbog njene krvožednosti i okrutnosti. Često nije ponuđena mogućnost izbjegavanja konflikata protiv ljudskih protivnika. Tomb Raider 3 je visoko kritikovan zbog okrutnosti, pokazujući Laru kako ubija zaštitare i policiju. Također je kritikovana zbog ubijanja životinja, kao što su tigrovi i drugi. Zbog toga Crystal Dynamics su ublažili njenu krvožednost i životinjske neprijatelje ograničili na 3 pume u igri. Ovog puta mnogo je očitije da ubija iz odbrane, a ne za zabavu.

Glumice i modeli[uredi | uredi izvor]

Lista modela koji su Laru doveli u život

  1. Nathalie Cook 1996 - 1997
  2. Rhona Mitra 1997 - 1998
  3. Nell McAndrew 1998 - 1999
  4. Lara Weller 1999 - 2000
  5. Lucy Clarkson 2000 - 2002
  6. Jill De Jong 2002 - 2004
  7. Karima Adebibe 2006 - 2007
  8. Alison Carroll 2008 - ????

Glumice koje su posudile glas Lari[uredi | uredi izvor]

Lari su glas posudile 4 glumice :

  • Shelley Blond - Tomb Raider 1
  • Judith Gibbins - Tomb Raider 2 i Tomb Raider 3
  • Jonell Elliot - Tomb Raider - The Last Revelation,Chronicles i Angel of Darkness
  • Keeley Hawes - Tomb Raider Legend, Anniversary i Underworld