Lego

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lego Chicago City
Lego Duplo

LEGO je veliki danski kreator i proizvođač dječijih igračaka, čije se sjedište nalazi u danskom gradiću Billund. Ime "Lego" je kombinacija danskih riječi Leg i Godt, što znači "lijepo se igraj". U početku je LEGO pravio samo drvene igračke, ali zadnjih 40 godina koriste samo plastične kockice.

Lego je vrsta igračaka koja se sastoji od malih plastičnih dijelova koji se mogu međusobno spajati, i na taj način napraviti skoro sve što se može zamisliti. Dijelovi se jednostavno spajaju i razdvajaju (ne koriste se ljepilo, makaze i slično) što doprinosi brzini sklapanja. Dijelovi su izrađeni od trajnih materijala, tako da igranje može da traje godinama. Kod Lego kockica, mašta je najbitnija, jer nije potrebna tehnička vještina - sve što zamislite možete izgraditi ako imate dovoljno dijelova.

Riječ "LEGO" na latinskom može značiti "skupljam", "spajam" i "čitam", što posebno prva dva značenja imaju veliku relevantnost. Prve Lego kocke su napravljene 1949. godine.

Autorska prava[uredi | uredi izvor]

  • Ime Lego (LEGO®) je zaštićeno. Ipak, riječ "lego" je postala sinonim za tip igrački koje se mogu sklapati na određene načine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]