Leiji Matsumoto

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leiji Matsumoto

Leiji Matsumoto (松本 零士, rođen 25. januara 1938.) japanski je crtač stripa.

Japanski autor animiranih serija rođen kao Akira Macumoto, poznat po neobičnom animacijskom stilu sa zaštitnim znakom preuveličanih čeljusti i premalenih očiju glavnih protagonista, dok su svi ostali likovi nacrtani normalnom fizionomijom.

Počeo je karijeru kao crtač mangi za djevojke u 50-ima, da bi se kasnije u svojim pričama posvetio žanru naučne fantastike i podžanru Space Opera. Stripovi Space Battleship Yamato (1974.) te Captain Harlock i Galaxy Express 999 pokazali su se kao njegovi prijelomni radovi koji su mu donijeli slavu, te su realizirani i kao anime serije. Budući da se neki njegovi likovi javljaju u svim njegovim ostvarenjima, pojavio se termin "Leijiversum" koji označava "njegov" svemir. U kasnijoj je karijeri sarađivao sa muzičkim bendom "Daft Punk" za koju je animirao muzički spot.

Serije Queen Millenia, Galaxy Express 999, Captain Harlock, Space Battleship Yamato i druge.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]