Leon Battista Alberti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Leon Battista Alberti
Leon Battista Alberti.jpg
Leon Battista Alberti
Rođenje 14. februar 1404
Genova, Italija
Smrt 25. april 1472
Rim, Italija
Period Renesansa
Vrsta umjetnosti arhitektura
Djela

Santa Maria Novella

Palazzo Rucellai
Tempio Malatestiano

Leon Battista Alberti (Genova, 18. februar 1404. - Rim, 25. april 1472.), italijanski humanist, pjesnik, slikar, kipar, arhitekt,[1][2] pravnik i matematičar.

Prije Leonarda utemeljio je ideal svestrana čovjeka - uomo universale. Zadužio je književnost na narodnom jeziku raspravama što označuju preporod italijanske proze. U Riminiju je izradio nacrte za crkvu S. Francesco, u Firenci za palaču Rucella i pročelje Sta Maria Novella, a u Mantovi crkvu S. Andrea. Uveo je kod tih građevina značajnu novost, a to je račlanjivanje fasada harmoničnim nizom pilastara. Raspravama "O slikarstvu" i "O graditeljstvu", te o kiparstvu i pespektivi utjecao je na razvitak renesansne umjetnosti. Pisao je na latinskom i italijanskom jeziku.

Ostala djela:

  • "Sastavi koji se čitaju uz večeru"
  • "O spokoju duše"
  • "O upravljanju kućom".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Leon Battista Alberti | Italijanski arhitekta i pisac". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-06.
  2. ^ "Oxford Index Search Results - Oxford Reference" (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-06.System-users.svg Nedovršeni članak Leon Battista Alberti koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.