Leon Battista Alberti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leon Battista Alberti
Leon Battista Alberti.jpg
Leon Battista Alberti
Rođenje 14. februar 1404
Genova, Italija
Smrt 25. april 1472
Rim, Italija
Period Renesansa
Vrsta umjetnosti arhitektura
Djela

Santa Maria Novella

Palazzo Rucellai
Tempio Malatestiano

Leon Battista Alberti (Genova, 18. februar 1404. - Rim, 25. april 1472.), italijanski humanist, pjesnik, slikar, kipar, arhitekt, pravnik i matematičar

Prije Leonarda utemeljio je ideal svestrana čovjeka - uomo universale. Zadužio je književnost na narodnom jeziku raspravama što označuju preporod italijanske proze. U Riminiju je izradio nacrte za crkvu S. Francesco, u Firenci za palaču Rucella i pročelje Sta Maria Novella, a u Mantovi crkvu S. Andrea. Uveo je kod tih građevina značajnu novost, a to je račlanjivanje fasada harmoničnim nizom pilastara. Raspravama "O slikarstvu" i "O graditeljstvu", te o kiparstvu i pespektivi utjecao je na razvitak renesansne umjetnosti. Pisao je na latinskom i italijanskom jeziku.

Ostala djela:

  • "Sastavi koji se čitaju uz večeru"
  • "O spokoju duše"
  • "O upravljanju kućom".


System-users.svg Nedovršeni članak Leon Battista Alberti koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.