Idi na sadržaj

Leon Battista Alberti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Leon Battista Alberti
Leon Battista Alberti
Rođenje14. februar 1404
Genova, Italija
Smrt25. april 1472
Rim, Italija
PeriodRenesansa
Vrsta umjetnostiarhitektura
DjelaSanta Maria Novella
Palazzo Rucellai
Tempio Malatestiano

Leon Battista Alberti (Genova, 18. februar 1404. - Rim, 25. april 1472.), italijanski humanist, pjesnik, slikar, kipar, arhitekt,[1][2] pravnik i matematičar.

Prije Leonarda utemeljio je ideal svestrana čovjeka - uomo universale. Zadužio je književnost na narodnom jeziku raspravama što označuju preporod italijanske proze. U Riminiju je izradio nacrte za crkvu S. Francesco, u Firenci za palaču Rucella i pročelje Sta Maria Novella, a u Mantovi crkvu S. Andrea. Uveo je kod tih građevina značajnu novost, a to je račlanjivanje fasada harmoničnim nizom pilastara. Raspravama "O slikarstvu" i "O graditeljstvu", te o kiparstvu i pespektivi utjecao je na razvitak renesansne umjetnosti. Pisao je na latinskom i italijanskom jeziku.

Ostala djela:

  • "Sastavi koji se čitaju uz večeru"
  • "O spokoju duše"
  • "O upravljanju kućom".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Leon Battista Alberti | Italijanski arhitekta i pisac". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 4. 2018.
  2. ^ "Oxford Index Search Results - Oxford Reference" (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 4. 2018.Nedovršeni članak Leon Battista Alberti koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.