Idi na sadržaj

Rimini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rimini
Rimini
Rimini
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaItalija Italija
RegionEmilia-Romagna
 • GradonačelnikAlberto Ravaioli
Površina
 • Ukupno134 km2
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno138.060
Poštanski broj47900,47811, 47812, 47831
Pozivni broj0541
Veb-sajtwww.comune.rimini.it

Rimini (Rimini), je grad u Italiji, na obali Jadranskog mora.

Prirodne odlike[uredi | uredi izvor]

Kavurov trg
Tiberijev most
Trg tri mučenika
Stara gradska kuća
Prostrane plaže su simbol Riminija

Rimini se nalazi na prijelazu iz središnje ka sjevernoj Italiji. Od prijestonice Rima grad je udaljen 400 km sjeverno, a od Bolonje 120 km jugoistočno. Minijaturna država San Marino nalazi se svega 10 km jugozapadno, i njeni stanovnici su upućeni na Rimini (trgovina, promet, saobraćajne potrebe).

Reljef: Rimini se razvio u krajnje jugoistočnom obodu Padske nizije, na mjestu gdje se ravnica spaja sa Jadranskim morem i krajnje sjeveroistočnim obronicma Apenina. Grad je u ravničarskom području, ali se krajnje sjeveroistočne planine Apenina nalaze relativno blizu grada - 10 km južno. Grad kao primorski se nalazi na visini od 5 m.

Klima: Klima u Riminiju je izmijenjeno sredozemna klima sa primjetnim uticajem umjereno kontinentalne klime sa kopna. Stoga je u ljeto veoma toplo, a zimi je snijeg češća pojava, i hladnije je u odnosu na veći dio Italije južno.

Vode: Rimini je jedini važniji grad u pokrajini smješten na moru. Također, to je i jedan od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana. Pored mora kroz grad protiču i dvije manje rijeke, koje se tu ulivaju u more - Marečija i Auza.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prije rimske kolonije u području Riminija su živjeli Etrurci, Umbri, Grci i Gali. Gali su naseljavali te krajeve od 6. vijeka p. n. e., ali su ih na kraju Rimljani pobijedili 283. p. n. e. kada je područje ponovo vraćeno Umbrima. Rimljani su 268. p. n. e. tu osnovali koloniju Ariminum (Ariminum). Bio je to bastion protiv najezde Gala, a također je služio kao odskočna daska za osvajanje Padske nizije. Rimini je bio i drumska raskrsnica, koja je povezivala središnju Italiju preko Flaminijevog puta (Via Flaminia) i sjevernu Italiju preko Vija Emilije. Grad je učestvovao u građanskim ratovima najprije na strani Gaja Marija, a zatim Cezara. Nakon što je ovdje prešao rijeku Rubikon Cezar se legijama obratio na forumu Riminija. Rimini je privlačio pažnju više rimskih careva, kao što su bili Oktavijan Avgust i Hadrijan. Tada su sagrađeni Avgustov slavoluk, Tiberijev most i amfiteatar. Zapadnorimska carica Gala Placidija je izgradila crkvu svetog Stefana. U Riminiju je održan jedan od ranih hrišćanskih sabora 359. godine pod pokroviteljstvom cara Konstancija II.

Kada su Ostrogoti upali u Italiju, varvarski kralj Odoakar je 493. g. bio prisiljen da se preda gotskom kralju Teodorihu, koji ga je opsjeo u Raveni. Za vrijeme Gotskoga rata Rimini je više puta prelazio iz ruke u ruku. U blizini grada Justinijanov vojskovođa Narzes pobijedio 553.g. Alemane. Grad je potom bio pod upravom Vizantije, kao dio Ravenskoga egzarhata. Langobardski kralj Liutprand ga je zauzeo 728. godine, ali su 735. Vizantinci ponovo zauzeli grad. Franački kralj Pipin Mali je Rimini predao papi, ali tokom kasnijih ratova papa protiv italijanskih gradova, Rimini je ratovao na strani italijanskih gradova. U srednjem vijeku tu su izgrađene brojne crkve i razvijala se umjetnost, tako da je bila posebno poznata u 14. vijeku Riminijska škola. Porodica Malatesta je sa malim prekidima vladala od 1239, kada je prvi Malatesta postao podesta (feudalni gospodar) grada, pa do 1528. godine. Početkom 16. vijeka Rimini je bio manje značajni grad Papske države.

Do 18. vijeka grad je bio na udaru pljačkaških vojski, zemljotresa, gladi, poplava i piratskih napada. Zbog oslabljene gradske privrede, ribarstvo je postalo glavni izvor prihoda. Rimini je nakon prolaska francuske vojske 1797. godine postao dio Cisalpinske Republike. Napoleonska vlast je gušila monaške redove i konfiskovala manastirsku imovinu. Nakon Napoleonovog poraza stari poredak je obnovljen u Italiji, a 1860. Rimini je postao dio Kraljevine Italije.

Grad se veoma razvio nakon Drugog svjetskog rata, tako da se praktično spojio sa gradićima Čezenatiko na severu i Ričione na jugu.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

2008. g. Rimini je imao preko 140.000 stanovnika, 3 puta više kao na početku 20. vijeka (značajan rast za italijanske pojmove).

Grad danas ima značajan udio imigrantskog stanovništva.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Rimini je prije svega poznat kao turističko ljetovalište poznato po brojnim uređenim plažama, za italijanske pojmove pristupačnim cijenama i brojnim mogućnostima noćne zabave. Stoga je Rimini nezaobilazno odredište mladih ljudi iz kontinetalnog dijela Italije (Milano, Torino, Bolonja, Verona), posebno za vikend provode.

Rimini je sjedište velikog proizvođača mašina za obradu drveta SCM Group[1].

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

  • Katedrala iz 13. vijeka . U početku je bila u gotskom stilu, a kasnije je preobražena pod Malatestama;
  • Avgustov slavoluk, koji je sagrađen 27. p. n. e.;
  • Crkva San Giuliano Martire (1553.-1575.) u kojoj se nalazi ogromna Veronjezeova slika;
  • Tiberijev most, koga je započeo graditi Oktavijan Avgust 14. , a okončao ga je Tiberije 21. Sagrađen je pomoću istarskog kamena;
  • amfiteatar iz 2. vijeka. Ima eliptični oblik sa osovinama 117,7 metara i 88 metara. Arena ima 73 sa 44 metra. Imao je kapacitet od 15.000 gledalaca;
  • Zamak Sismondo;
  • crkva Svetoga Jovana Evangeliste.

Reference[uredi | uredi izvor]