Lernejska Hidra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gustave Moreau: Heraklo i lernejska Hidra, 1876.

Lernejska Hidra u grčkoj mitologiji stvorenje je sa zmijskim tijelom i mnogo zmijskih glava te otrovnim dahom; Tifonov i Ehidnin potomak. Lernejsku Hidru ubio je Heraklo kao jedan od svojih zadataka, a ona je sama živjela u Lernejskom jezeru u Argolidi.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Heraklov zadatak bio je ubiti lernejsku Hidru. Stigao je do Lernejskog jezera gdje je ona živjela. Prekrio je usta i nos tkaninom da ne bi udisao otrovne pare te je ispalio goruće strijele u njen brlog da bi je izmamio. Potom se suočio s njom te joj je srpom odsjekao glavu, ali kad bi to učinio, narasle bi nove dvije.

Antonio Pollaiuolo: Heraklo i Hidra, 15. vijek

Apolodor donosi da je Heraklo shvatio da ovako ne može pobijediti Hidru te je zamolio svog nećaka Jolaja za pomoć. On se dosjetio (možda ga je nadahnula Atena da spale rane nakon što odsjeku glavu. Heraklo je odsjekao glavu, a Jolaj je spalio rane i to je ubilo Hidru. Jednu njenu besmrtnu glavu postavio je ispod velikog kamena na svetom putu između jezera i Eleja, a potom je umočio strelice u Hidrinu otrovnu krv i tako završio zadatak.

Druga verzija priče govori da je, nakon što bi osjekao svaku glavu, umočio mač u Hidrinu krv i koristio njen otrov da glave ne bi ponovno narasle. Jedna verzija priče donosi da je Hera poslala raka da mu grize noge i da ga gnjavi nadajući se da će biti uzrok njegovoj smrti. Poslije ga je postavila kao sazviježđe Rak na nebu da slijedi Lava, Heraklovog simbola.

Hera i Euristej poslije su rekli da je zadatak nevažeći jer mu je nećak pomogao te je, umjesto prvobitnih deset, Heraklo morao izvršiti dvanaest zadataka.

Heraklo je poslije koristio otrovne strelice da bi ubio Kentaura Nesa. Njegova otrovana krv naposljetku je ubila i samog Herakla nakon što je Nes dao Dejaniri otrovanu košulju koju je ona poklonila Heraklu bjevši ljubomorna na drugu ženu.

Grčka riječ za strelice - toxon povezana je s grčkom riječju za otrov - toxis, što bi se mitološki povezalo time da je Heraklo stvorio otrovne strelice iz Hidrine krvi.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]