Limeni bubanj (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
LIMENI BUBANJ
AutorGünter Grass
Originalni nazivDie Blechtrommel
Jeziknjemački
Žanrhistorijski roman
Vrsta djelaroman
Vrijeme i mjesto nastanka1959.
PripovjedačOskar Matzerath
Gledišteprvo lice
Vrijeme radnje1924. godina i godine pred Drugi svjetski rat
Mjesto radnjeGdnjask, Poljska
Glavni likOskar Matzerath

Limeni bubanj je roman njemačkog književnika Günter Grassa iz 1959. godine. Napisan kao dio Dancinške (Gdanjske) trilogije. Jedno je od najvećih djela moderne poslijeratne njemačke literature.

Glavni lik Oskar Matzerath, rođen u Gdanjsku 1924. godine priča svoj život sa gledišta trogodišnjeg djeteta. On, naime od trećeg rođendana, odluči da ne raste, te od toga dana počinje njegova priča o pogledu na svijet odraslih. Kao poklon za treći rođendan Oskar dobija od majke limeni bubanj, koji je nerazdvojni dio njegovog života.

Odrastajući u Gdanjsku, gradu sa mješovitim poljskim i njemačkim stanovništvom, od majke kašupskog porijekla, Oskar opisuje Gdanjsk, koji je kao i tema ovog romana, neizbježan kritički pogled na početak ratnih sukoba u Evropi. Majčine riječi, ...da mi Kašubi, smo premalo Poljaci za Poljake, a za Nijemce nedovoljno njemački..., protežu se kroz djelo Güntera Grassa u nekoliko njegovih djela. Zato i Oskarov bubanj crveno-bijele boje pokazuje Oskarovu pripadnost Poljskoj koju napušta odlazeći nakon 1945. godine prema zapadu.

Po romanu je snimljen istoimeni film 1979. godine u režiji Volker Schlöndorffa.