Limeni bubanj (roman)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
LIMENI BUBANJ
Autor Günter Grass
Originalni naziv Die Blechtrommel
Jezik njemački
Žanr historijski roman
Vrsta djela roman
Vrijeme i mjesto nastanka 1959.
Pripovjedač Oskar Matzerath
Gledište prvo lice
Vrijeme radnje 1924. godina i godine pred Drugi svjetski rat
Mjesto radnje Gdnjask, Poljska
Glavni lik Oskar Matzerath

Limeni bubanj je roman njemačkog književnika Günter Grassa iz 1959. godine. Napisan kao dio Dancinške (Gdanjske) trilogije. Jedno je od najvećih djela moderne poslijeratne njemačke literature.

Glavni lik Oskar Matzerath, rođen u Gdanjsku 1924. godine priča svoj život sa gledišta trogodišnjeg djeteta. On, naime od trećeg rođendana, odluči da ne raste, te od toga dana počinje njegova priča o pogledu na svijet odraslih. Kao poklon za treći rođendan Oskar dobija od majke limeni bubanj, koji je nerazdvojni dio njegovog života.

Odrastajući u Gdanjsku, gradu sa mješovitim poljskim i njemačkim stanovništvom, od majke kašupskog porijekla, Oskar opisuje Gdanjsk, koji je kao i tema ovog romana, neizbježan kritički pogled na početak ratnih sukoba u Evropi. Majčine riječi, ...da mi Kašubi, smo premalo Poljaci za Poljake, a za Nijemce nedovoljno njemački..., protežu se kroz djelo Güntera Grassa u nekoliko njegovih djela. Zato i Oskarov bubanj crveno-bijele boje pokazuje Oskarovu pripadnost Poljskoj koju napušta odlazeći nakon 1945. godine prema zapadu.

Po romanu je snimljen istoimeni film 1979. godine u režiji Volker Schlöndorffa.