Lobularni karcinom dojke in situ

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lobularni karcinom dojke in situ (Carcinoma lobulare in situ) je neinvazivni karcinom dojke porijeklom od epitela terminalnih duktusa i acinusa. Ovaj tumor ja jako rijedak.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je nejasno ograničen, često obostran tumor.

Na presjeku se vidi kao nejasno ograničen, sivobjeličast, homogen, tumor nešto čvršće konzistencije.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi maligna proliferacija epitela acinusa i terminalnih duktusa. Epitelne ćelije su nepravilne, hiperhromatične i poredane u nekoliko redova tako da zauzimaju više od polovine lumena. Broj mitoza je umjeren, a vidi se i ćelijski pleomorfizam. Bazalna membrana je očuvana. U lumenima se često vidi nekrotični detritus.

Tumor ne infiltrira okolna tkiva dojke i ne daje metastaze, ali može preći u invazivni lobularni karcinom, koji može metastazirati i ima lošiju prognozu od ovog tumora.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).