Lupe Fiasco

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lupe Fiasco
Lupefiasco.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi hip-hop
Zanimanje pjevač, producent
Karijera 1999 -

Wasalu Muhammad Jaco (Chicago, Illinois, 16. februar 1982.) je američki hip-hoper i producent.

Slavu je stekao albumom Food & Liquor iz 2006. godine, a 2008. je osnovao rock sastav Japanese Cartoon. Poznati reper Jay-Z mu je pomogao u izgradnji karijere. Ima potpisan ugovor za Atlantic Records, a pjesme je snimao i za Aristu Records i Epic Records. Njegov album "Food & liquor" bio je nominovan za tri Grammy nagrade. Nakon toga objavjulje album The Cool u decembru 2007. Njegov hit Superstar bio je 10. na listi Billboard Hot 100, a veliku popularnost doživila je i pjesma The Show Goes On, te je bila 9. na listi 100 najboljih pjesama te godine. Između ostalog Lupe Fiasco se pojavio u reklamama za Snickers i Reebok.

Život i karijera[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

The Lupe Fiasco Foundation[uredi | uredi izvor]

"The Lupe Fiasco Foundation" je muzička organizacija koja za cilj ima da svu talentovanu djecu i odrasle ljude od 10 pa do 24 godine napravi zvijezdama.