Mac OS X 10.0

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

21. marta 2001. godine Apple Inc. je izdao novi operativni sistem pod nazivom Mac OS X verzija 10.0 (poznat pod nadimkom Gepard, engleski: Cheetah). Prvobitna verzija je bila spora, sa malo funkcija i imala je veoma malo aplikacija u vrijeme kad je izdata. Iako kritikovana od strane mnogih da ova verzija nije spremna za javnost, također je općeprihvaćeno da je ova verzija imala veliku važnost u tome što je dala osnovu operacionom sistem koju treba poboljšavati. Samo izdavanje Mac OS X-a je općeprihvaćeno kao veliki uspjeh u Mac-ovoj sredini, jer napori da se promjeni Mac OS su se već vodili od 1996. i imali su veliki broj pehova. Nakon nekoliko manjih popravki, panika oko kernela je postala rijeđa, te je Mac OS X počeo dobijati pohvale u vezi stabilnosti u veoma ranoj fazi svog razvoja. Prvobitna kritika da je spor je ostala je još od prethodnog septembarskog izdanja Mac OS X Public Beta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Mac OS X 10.0 koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.