Magna Carta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Magna Karta

Magna Karta (Magna Carta, latinski "Velika Povelja" ili bukvalno "Veliki Papir") je engleska povelja iz 1215. koja je ograničila moć engleskih kraljeva, konkretno kralja Johna, poznatog kao Ivan bez zemlje, iz dinastije Plantagenet.

Magna Karta je proizašla kao rezultat neslaganja između rimskog pape i kralja Johna i njegovih barona u pogledu kraljevskih prava: Magna Karta je zahtijevala od kralja da se odrekne određenih prava i da poštuje određenu zakonsku proceduru, kao i da prihvati da kraljeva volja može biti ograničena zakonom. Iako je krenula kao problematičan mirovni dogovor neuspješnog kralja i pobunjenog plemstva u jalovom pokušaju da se izbjegne građanski rat, Magna Carta u budućim se stoljećima razvila u jedan od najvažnijih historijskih dokumenata i danas se poštuje kao temelj predstavničke vlasti i demokracije te začetak poštivanja ljudskih sloboda.

Magna Carta je napisana na latinskom na ovčijoj koži. Ima oko 3500 riječi. Četiri sačuvane kopije prepisivali su različiti pisari pa zbog tipfelera nisu potpuno iste.[1]

Magna Karta je prvi korak dugog historijskog procesa koji je doveo do vladavine ustavnog zakona.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Obilježavanje 800 godina Magne Carte pristupljeno 15. juni 2015.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Magna Carta koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.