Ivan, kralj Engleske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan Bez Zemlje

Ivan Bez Zemlje (John of England; 1167 - 1216) je bio engleski kralj

Vladao je od 1199. Najmlađi je sin engleskog kralja Henrika II i akvitanske vojvotkinje Eleonore. Prvobitno je ostao bez posjeda koji bi mu donosili prihode pa je prozvan John Lackland (bosanski: Ivan Bez Zemlje; francuski: Sans Terre).

Dok je njegov stariji brat Rikard I bio u Trećem križarskom ratu, pokušao mu je oteti krunu. Pokorio se bratu nakon njegovog povratka, a nakon njegove smrti naslijedio ga je na prijestolju uprkos superiornosti prava na prijestolje bretonskog vojvode Artura i Eleonore, djece njegovog starijeg brata Gotfrida.

U ratovima s Francuskom izgubio je gotovo sve svoje francuske posjede. Slabljenje njegovog položaja na kontinentu pratile su i domaće neprilike. Godine 1205. sukobio se sa papom Inocentom III zbog imenovanja nadbiskupa u Canterburyju. Papa je iz tog razloga na Englesku bacio interdikt 1208. i ekskomunicirao Ivana 1209. Nastali neredi, a i visoki ratni troškovi u Velsu i Irskoj, uvjetovali su samovoljniji odnos Ivana prema velikašima i bezobzirnu poreznu politiku prema svim podanicima Godine 1213, bojeći se da ne izgubi prijestolje, Ivan se pokorio papi i priznao se njegovim vazalom pristavši da Engleska postane papin feud. Protiv njegovog načina vladanja podigli su se velikaši i prisilili ga da 15. juna 1215. potpiše i objavi Veliku povelju sloboda (Magna charta libertatum) koja je ograničila kraljevu vlast i osigurala temeljne slobode njegovim podanicima, kako velikašima, tako i slobodnjacima. Kako se nije kanio držati potpisane obaveze, Ivan se obratio papi, koji ga je oslobodio zakletve. Uslijed toga je izbio građanski rat tokom kojeg je Ivan umro.