Vilim I, kralj Engleske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vilim I Osvajač

Vilim I Osvajač (1027/1028 - 1087) bio je normandijski vojvoda od 1035. i engleski kralj od 1066. do 1087.) Izveo je zadnju uspješnu invaziju na Britaniju.

Sa samo sedam godina naslijedio je očevo vojvodstvo Normandiju i titulu vojvode. Bio je jedan od tri pretendenta na englesko prijestolje nakon smrti Edvarda III Ispovjednika, koji je umro bez djece, pa tako i bez direktnog nasljednika. Naslijedio ga je jedan od pretendenata i Vilijamov protivnik Harold II sin grofa Godwina, najmoćnijeg velikaša za vladavine Edvarda III Ispovjednika.

Iako je prvobitno namjeravao napasti Harolda II u augustu 1066., pričekao je do kraja septembra, jer vrijeme i vjetar nisu bili povoljni za plovidbu. Skupio je flotu od oko 600 brodova i 7000 ljudi. Regrutirao je sinove koji su rođeni kao drugi ili treći, bez prava na nasljedstvo. Obećao im je zemlju i naslove u Britaniji. Vojnike je skupljao sa sjevera Francuske, u Njemačkoj i u holandskim krajevima.

U bici kod Hastingsa pobijedio je Harolda II te se okrunio za engleskog kralja i do Božića 1066. pokorio cijelu Englesku. Sam Vilijam je tvrdio da je "more prešao da bi postao kralj", ne nepravedno pomoću oružja nego, kako je tvrdio "odbranom pravde", budući da mu je Edvard III Ispovjednik obećao krunu.

Uveo je kao službeni francuski jezik. Bezobzirnim je mjerama slomio otpor vazala, pa i plemena. Seljake je većinom pretvorio u kmetove i tako u potpunosti uveo feudalizam. 1085. uveo je imovinski katastar (Domesday Book), učvrstio administraciju i crkvenu hijerarhiju povezao sa državom. Otada se romanizirani Normani počinju stapati s pokorenim Anglosasima u englesku naciju.

Preminuo je od ozljeda koje je pretrpio kada ga je zbacio konj u francuskom gradu Mantesu. Naslijedio ga je sin Vilijam II.