Edgar Ætheling

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Edgar II (Edgar Ætheling), neokrunjeni engleski kralj, rođen 1051., a umro 1126. godine.

Edgar je bio unuk engleskog kralja Edmunda II Željeznobokog koji se tokom vladavine danskih kraljeva rodio u progonstvu u Mađarskoj. Edvard III Ispovjednik ga je tokom svoje vladavine doveo na svoj dvor i proglasio svojim nasljednikom.

Nakon bitke kod Hastingsa i smrti kralja Harolda II, kraljevsko vijeće (Witenagemot) je dana 14. oktobra 1066. Edgara proglasilo nasljednikom Harolda II pod imenom Edgar II. Kako su u bici kod Hastingsa poginuli mnogi viđeniji anglosaski plemići, otpor Vilijamu, normandijskom vojvodi je bio slab i potpuno obeshrabren. U toj situaciji Edgar, koji je bio premlad, a uz to slaba karaktera i uticaja, nije imao moći organizirati odbranu i oduprijeti se moćnim Normanima.

Edgar nikada nije bio okrunjen za engleskog kralja jer je Vilijam I Osvajač već do Božića 1066. pokorio Englesku i bio priznat za kralja Engleske.