Edwy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edwy
Eadwig.jpg
Kralj Engleske
Vladavina 23. novembar 955 – 1. oktobar 959.
Prethodnik Edred
Nasljednik Edgar
Supružnik Aelfgifu
Dinastija Wessex
Otac Edmund I, kralj Engleske
Majka Aelfgifu Shaftesbury
Rođenje 941.
Wessex, Engleska
Smrt 1. oktobar 955. (u 18. godini)
Gloucester, Engleska

Edwy ili Eadwig (941 – 1. oktobar 959) bio je kralj Engleske od 955. do svoje prerane smrti 959. godine. Bio je najstariji sin Edmunda I i njegove supruge Aefgifu Shaftesbury. Edwy je postao kralj 955. godine nakon smrti svog strica Edreda. Njegova kratka vladavina je bila ukaljana sporovima sa plemićima i crkvom, uključujući Dunstana i Oda. Umro je 959. godine nakon četiri godine vladavine. Naslijedio ga je brat Edgar.

Kralj Engleske[uredi | uredi izvor]

Njegova kratka vladavina obilježena je sukobom sa vlastitom familijom i sa Crkvom. Naime, Mercija i Northumbrija su se, poduprte od strane Crkve i Edwyjevog brata Edgara, a porazivši Edwyja u bitki kod Gloucestera, uspjele godine 957. izboriti za sporazum prema kojem je Edwy ostao vladar u južnom dijelu Engleske na području Wessexa i Kenta, a njegov brat Edgar vladao je u sjevernom dijelu. Kako je Edwy ubrzo godine 959. umro, naslijedio ga je brat Edgar koji je Englesku ponovno ujedinio.