Edred

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edred
Eadred.jpg
Kralj Engleske
Vladavina 26. maj 946. - 23. novembar 955.
Prethodnik Edmund I
Nasljednik Edwy
Krunidba 16. august 946.
Dinastija Wessex
Otac Edvard, kralj Wessexa
Majka Eadgifa Kentska
Rođenje 923.
Wessex, Engleska
Smrt 23. novembar 955.
Frome, Somerset

Edred (staroengleski: Eadred; 923. - 23. novembar 955.) je bio kralj Engleske od 946. do svoje smrti 955. godine. Krunu je naslijedio godine 946. godine od svog polubrata Edmunda I Veličanstvenog nakon što je izboden na smrt. Edred je tokom vladavine postigao vojne uspjehe u borbi protiv Vikinga, te je 954. godine York definitivno stavio pod englesku kontrolu ubivši njegovog posljednjeg vikinškog kralja Erica Bloodaxea. Ta pobjeda je Edreda i njegovu anglosasku kraljevsku dinastiju stavila u dominantan položaj u Engleskoj. Bio je izrazito religiozan kralj ali je bio veoma slabog zdravlja uslijed čega je i preminuo 955. godine. Naslijedio ga je nećak Edwy.

Dolazak na prijestolje[uredi | uredi izvor]

Edred je bio sin Edvarda Starijeg i njegove treće supruge Eadgife, kćerke Sigehelma, ealdormana Kenta. Naslijedio je svog starijeg brata Edmunda I Veličanstvenog koji je izboden na smrt u Pucklechurchu (Gloucestershire) na dan svetog Augustina 26. maja 946. godine. Iste godine, 16. augusta, Edreda je osveštao nadbiskup Oda Kenteberijski u Kingston upon Thamesu (Surrey, sada London).