Stjepan, kralj Engleske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Stjepan
King Stephen from NPG.jpg
Kralj Engleza
Vladavina 22. decembar 1135 - april 1141
Prethodnik Henrik I
Nasljednik Matilda
Krunidba 26. decembar 1135
Kralj Engleza
Vladavina novembar 1141 - 25. oktobar 1154
Prethodnik Matilda
Nasljednik Henrik II
Supružnik Matilda I, grofica Bulonja
Djeca Eustahije IV, grof Bulonja
Vilim I, grof Bulonja
Marija I, grofica Bulonja
Gervazije Blojiški
Dinastija Blois
Otac Stjepan Blojiški
Majka Adela Normanska
Rođenje 1096.
Smrt 25. oktobar 1154.


Stjepan (1096 - 25. oktobar 1154), historiji poznat kao Stjepan Blojiški, vladao je kao kralj Engleske između 1135. i 1154. godine.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Stjepan je rođen u Bloisu, u Francuskoj. Bio je najstariji sin Stjepana II, grofa Bloisa, i Adele, kćerke engleskog kralja Vilima I Osvajača. Bio je poslan na odgoj i obrazovanje kod svog dajdže, engleskog kralja Henrika I, 1106. godine.

Postao je grof Mortaina 1115. godine. Deset godina kasnije oženio je Matildu Bulonjsku, kćerku i nasljednicu bulonjskog grofa, koja je ubrzo po vjenčanju postala grofica Bulonja, a Stjepan kao njen muž iure uxoris grof Bulonja. Njihov brak je bio sretan, a Matilda je bila Stjepanova najveća podrška tokom njegove borbe za englesku krunu.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Prije smrti Henrika I 1135. godine, Stjepan i baroni su se zakleli da će podržati Henrikovu kćerku, caricu Matildu, kada bude trebala naslijediti tron. Međutim, po Henrikovoj smrti carica Matilda je sa svojim mužem, anžujskim grofom Gotfridom V, bila u Francuskoj, te je Stjepan zatražio krunu za sebe i dobio je. Po krunidbi Stjepan je dobio podršku svih barona i podršku pape, pa su prve godine njegove vladavine prošle mirno.

Međutim, do 1139. godine Stjepan je izgubio prvobitnu podršku i kraljevstvo je počeo tonuti u građanski rat koji je vodio sa svojom rodicom Matildom i njenim pristalicama, među kojima je najjači bio njen vanbrani polubrat, Rikard od Gloucestera. U bici kod Lincolna u aprilu 1141. godine Stjepan je poražen, zarobljen i doveden pred caricu Matildu, koja ga je zatvorila i preuzela tron.

Stjepanova supruga, kraljica Matilda, skupila je i povela vojsku iz Londona, te u bici kod Winchestera porazila imenjakinju, te u razmjeni oslobodila Stjepana. Stjepan se vratio na tron u novembru 1141. godine. U decembru 1142. godine Stjepan je zarobio caricu Matildu i zatvorio je u Oxfordu, ali je ona odjevena u bijelo uspjela pobjeći preko snijega kod svog pristalice FitzCounta. Stjepan je uspio osigurati krunu sebi, ali ne i svojim potomcima. Njegova vladavina je bila problematična i engleski baroni su ga sporazmom iz Wallingforda natjerali da za svog nasljednika prizna Matildinog najstarijeg sina umjesto svoje vlastite djece.

Građanski rat iskoristili su lokalni plemići koji su ojačali svoju vlast i praktično uništili upravu koju je organizirao Stjepanov prethodnik, Henrik I. Stjepanova vladavina došla je na glas kao razdoblje anarhije. Engleska je pretrpjela tertorijale gubitke na sjeveru (od strane Škota), te je izgubila Normandiju.

Smrt i događaji koji su uslijedili[uredi | uredi izvor]

Stjepan je umro 25. oktobra 1154. godine i sahranjen je u opatiji koju je osnovao zajedno sa svojom suprugom 1147. godine. Njegova suparnica ga je nadživjela, a njegov tron je preuzeo njen sin, Henrik II.


Prethodnik:
Henrik I
Vojvoda Normandije
11351144
Nasljednik:
Gotfrid
Kralj Engleske
11351141
Nasljednik:
Matilda
Prethodnik:
Matilda
Kralj Engleske
1141-1154
Nasljednik:
Henrik II
Prethodnik:
Eustahije III
Grof Bulonja
s Matildom I

1125-1147
Nasljednik:
Eustahije IV