Iure uxoris

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Petar III, iure uxoris kralj Portugala, sa suprugom Marijom I, čiji je bio amidža, muž, i nominalni savladar

Iure uxoris (nalazi se i kao jure uxoris) je latinski termin koji znači "po pravu žene", a označava pravo muškarca da vlada teritorijom koju je naslijedila njegova supruga ili da nosi plemićku titulu koju je naslijedila njegova supruga.

U srednjem vijeku bilo je uobičajeno da muškarac preuzme vlast nad ženinom teritorijom po njihovom vjenčanju, što se objašnjavalo kao muževo pravo. Par je de jure vladao zajedno, ali u većini slučajeva sva de facto moć je pripadala mužu.

U nekim slučajevima, obično kada par nije imao djece, muškarac je ostajao vladar ženine teritorije čak i nakon njene smrti, a naslijedilo bi ga dijete koje bi imao s drugom ženom (kao što je bio slučaj s poljskim kraljem Vladislavom II).

U Portugalu su postojali specifični uslovi pod kojima je muž vladarice postajao savladar - njegova supruga je prvo trebala roditi dijete. Portugalska se praksa, međutim, ne može upoređivati sa ostalima pošto je Portugal imao samo dvije priznate vladarice i to obje u 18. vijeku. Petar III, suprug i amidža Marije I, je postao savladar istog trenutka kada je ona naslijedila krunu jer su oni tada već imali djecu, dok je Ferdinand II, drugi suprug Marije II, postao savladar tek nakon rođenja njihovg prvog djeteta.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]