Henrik I, kralj Engleske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Henrik I kralj Engleske

Henrik I kralj Engleske (Henry I, 1068 - 1. decembar 1135) je bio engleski kralj.

Sin je Vilijama Osvajača i mlađi brat engleskog kralja Vilima II Riđeg. Postao je kralj 1100. godine naslijedivši krunu od svog starijeg brata Vilima II Riđeg. Godine 1105. u Normandiji je porazio svog starijeg brata Roberta, te time osvojio Normandiju. Vodio dugotrajne ratove sa francuskim grofovima. Kvalitetno ustrojio državnu administraciju i riznicu koja je zbog njegove česte odsutnosti zbog vođenja ratova bila prisiljena nametati velike poreze.

Svoj položaj u Engleskoj učvrstio je ženidbom s Matildom (Editom), koja je bila iz roda anglosaskih kraljeva. Popularnost među Anglosasima stekao je i time što im je izdao Povelju o slobodama (Charta libertatum), koja je bila podloga kasnije Velike povelje slobode (Magna charta libertatum).

Iza sebe je ostavio više od dvadesetoro nezakonite djece, a jedini zakoniti sin Vilim mu se utopio prilikom prelaska Engleskog kanala, stoga je velike nade polagao u kćer Matildu. Nakon Henrikove smrti krunu je Matildi osporio Stjepan od Bloisa, unuk Vilima I Osvajača koji je i naslijedio englesku krunu.