Henrik I, kralj Francuske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Henrik I (francuski: Henri Ier) (4. maj 1008 - 4. august 1060) je bio francuski kralj od 1031. do 1060. godine.

Henrik je rođen u Reimsu, sin kralja Roberta II i Konstancije Provansalske. Okrunjen je za francuskog kralja u Reimsu 14. maja 1027.

Vladavina Henrika I je, kao i kod njegovih prethodnika, bila obilježena teritorijalnim sukobima, među kojima je bila i pobuna Henrika i njegovog brata Roberta protiv svog oca. Henrik je također pritekao u pomoć mladom vojvodi Normandije Vilijamu (budući Vilijam Osvajač), kako bi ugušio pobunu Vilijamovih vazala. Godine 1047. Henrik je osigurao vojvodstvo za Vilijama u konačnoj pobjedi nad vazalima u bitki kod Caena.

Nekoliko godina kasnije, kad se Vilim, inače rođak engleskog kralja Edvarda Ispovjednika, oženio kćerkom flandrijskoga grofa, Henrik se pobojao moguće Vilimove moći. Stoga je 1054. i ponovno 1058. pokušao osvojiti Normandiju, ali je oba puta bio poražen. Unatoč Henrikovim naporima, njegova tridesetogodišnja vladavina je bila obilježena vrhuncom feudalne moći u Francuskoj.

Kralj Henrik I je umro 4. augusta 1060. u Vitry-en-Brieu, i pokopan je u Bazilici St. Denis. Naslijedio ga je sin Filip I, kojem je tada bilo 7 godina, te je sljedećih šest godina kao regent vladala Henrikova žena, Ana Kijevska.

Henrik je također bio vojvoda od Burgundije od 1016. do 1032. godine, kada je abdicirao u korist svoga brata Roberta.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Henrik se ženio dva puta:


Potomstvo:
  1. Filip I, kralj Francuske (23. maj 1052 - 30. juli 1108)
  2. Hugo I, grof Vermandoisa (1057 - 1102)
  3. Robert (c. 1055 - c. 1060)
  4. Ema (?)