Idi na sadržaj

Hugo, kralj Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hugo Capet
Kralj Francuske
Vladavina21. maj 987. - 24. oktobar 996.
PrethodnikLuj V
NasljednikRobert II
Krunidba3. juli 987.
SupružnikAdelaida Akvitanska
DjecaHedviga, grofica Monsa
Gizela, grofica Ponthieua
Robert II, kralj Francuske
DinastijaCapet
OtacHugo Veliki
MajkaHedviga Saksonska
Rođenje938.
Pariz, Francuska
Smrt24. oktobar 996. (u 55. godini)
Pariz, Francuska
Mjesto sahraneBazilika Saint-Denis

Hugo Capet (francuski: Hugues Capet; 938 – 24. oktobar 996) bio je franački vojvoda od 960. do 987. i kralj Francuske[1] od 987. do 996. kao prvi vladar iz dinastije Capet.[2] Prezime Capet od čega potiče ime ove dinastije u stvarnosti je nadimak koji označava "nošenje plašta". Kao sin Huge Velikog i njegove supruge Hedvige Saksonske naslijedio je moćne Robertovce koji su se nadmetali za vlast nad Zapadnim Franačkim carstvom. Njegova baka Beatrice od Vermandoisa je bila članica Karolinške dinastije kao potomak italijanskog kralja Bernarda i Karla Velikog.

Krajem desetog stoljeća započeo je ekonomsku i socijalnu revoluciju koja je dostigla svoj vrhunac 1100. godine. Poljoprivredni napredak i povećanje obima trgovine je donio uvođenje srebrnog denariusa. U isto vrijeme, došlo je do izgradnje prvih dvoraca gdje su poljoprivrednici mogli naći utočište. Paralelno s tim, nove elite ratnika i vitezova su se nadmetali staroj karolinškoj aristokratiji. Kako bi izrazili dobrodošlicu i zaštitili svoju imovinu, plemstvo i crkva su iskoristili pokret mir Božiji.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođen je 938. u Parizu, u uticajnoj porodici čija su dva člana već bili francuski kraljevi u 9. i 10. stoljeću. Roditelji su mu bili Hugo Veliki, tada najmoćniji čovjek u kraljevstvu, i Hedviga Saksonska (c. 910 - c. 965). Naslijedivši posjede svog oca, još je za vladavine karolinških kraljeva Lotara i Luja V, imao je izniman uticaj u kraljevstvu.

Hugo Capet je bio posljednji od takozvanih Robertijanskih kraljeva koji su prvo samo prekinuli, a potom likvidirali Karolinšku dinastiju. Ime ove uzurpatorske dinastije dolazi od kralja pobunjenika Roberta I koji je bio djed Huge Capeta.

Njegov otac Hugo Veliki je dobio u ime mira s kraljem Lotarom Burgundiju i Akvitaniju što ga je učinilo daleko najmoćnijom osobom u Francuskoj.

Taj položaj drugog do kralja ovoj moćnoj dinastiji nije bio dovoljan. Prvo je 986. godine ubijen kralj Lotar , potom je i otrovan slijedeću godinu kralj Luj V. Nakon tih ubistava Hugo se dao uz pomoć Adalberta, nadbiskupa Reimsa, proglasiti kraljem bez obzira na potpuno normalne i legalne zahtjeve Lotarovog brata Karla. Plemićka skupština ga je 987. izabrala za kralja Francuske. Okrunjen je 3. jula 987., utemeljivši tako dinastiju koja će vladati Francuskom sve do kraja monarhije. Cijena podrške plemića za ovu krunidbu je bila njihova potpuna nezavisnost u svemu osim tituli.

Hugo Capet je imao manje posjede u blizini Chartresa i Anjoua. Između Pariza i Orléansa njegovi su posjedi iznosili oko 1000 km2. Izvan ovih posjeda nije imao nikakvog autoriteta, i ukoliko bi putovao dalje, riskirao je otmicu, ili čak ubistvo. Izvan područja njegove vlasti bilo je toliko zakona koliko i posjeda, 150 valuta, i najmanje 12 različitih jezika. Ujediniti sve ovo u povezanu zajednicu bila je teška zadaća, te se javljao trajni sukob između francuskih kraljeva i feudalnih gospodara. Hugova je vladavina obilježena brojnim sukobima s vazalima uz granice Seine i Loire.

Kraljevski položaj ovog uzurpatora je bio daleko od sigurnog do trenutka kada su se nalazili u životu stric i djeca posljednjeg legalnog kralja tako da se tada krenulo na njihovu likvidaciju. Lotarov brat Karlo je zatvoren i pogubljen četiri godine nakon krunidbe Huga. Od petoro njegove muške djece četvoro su umrli u nerazjašnjenim okolnostima, dok posljednje preživjelo dijete je bilo osuđeno na život pod uvjetom da nema svoje djece.

Zbog tih višekratno ponovljenih zločina kraljoubistva niti jedan budući kralj iz njegove vlastite ili bilo koje druge Francuske dinastije se nije zvao njegovim imenom iako su svi budući kraljevi bili njegovi potomci u čisto muškoj liniji.

Hugo Capet je oženio Adelaidu Akvitansku (952-1004), kći Vilima III, vojvode Akvitanije. Djeca su im bila:

  1. Gizela (968-1000)
  2. Hedviga (969 - 1013)
  3. Robert II (27. mart 972 - 20. juli 1031)
  4. Adelajda (973 - 1068 ?)

Umro je u Parizu, gdje je i pokopan je u Bazilici St. Denis. Naslijedio ga je sin Robert II.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Hugh Capet | King of France, Founder of Capetian Dynasty | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). 10. 10. 2023. Pristupljeno 20. 11. 2023.
  2. ^ "CATHOLIC ENCYCLOPEDIA: Hugh Capet". www.newadvent.org. Pristupljeno 20. 11. 2023.