Luj V, kralj Zapadne Franačke

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luj V Francuski

Luj V (967. - 21. maj 987.), francuski kralj od 986. - 987. godine.

Luj V postaje kralj poslije ubistva svog oca kralja Lotara 2. marta 986. godine. Ubrzo po dolasku na vlast on odlučuje ponoviti grešku koja je koštala njegovoga oca glave. Novo suđenje za izdaju biskupu Adalberonu završava isto kao i prethodno ubistvom kralja od pristaša Huge Capeta.

Poslije smrti Luja V njegov prirodni nasljednik je bio stric Karlo, ali ponovno se javlja biskup Adalberon koji proglašava da nije dovoljno biti kraljevske krvi kako bi se vladalo i proglašava za novog kralja Huga Capeta koji se "dokazao kao sposobni vođa". Ako u dokazivanje spada ubistvo kralja on se dokazao. Ostaci Karolinške dinastije su potpuno zatrti u slijedećih nekoliko desetljeća.