Luj V, kralj Zapadne Franačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Luj V
Amiel - Louis V of France.jpg
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina 2. mart 986. - 21. maj 987.
Prethodnik Lotar
Nasljednik Hugo
Supružnik Adelaide Blanche von Anjou
Dinastija Karolinzi
Otac Lotar, kralj Zapadne Franačke
Majka Ema Italijanska
Rođenje 967.
Smrt 21. maj 987. (u 20. godini)

Luj V (francuski: Louis V; 967 – 21. maj 987) bio je kralj Zapadne Franačke od 986. do svoje prerane smrti 987. Umro je bez djece tako da je bio posljednji monarh iz Karolinške dinastije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Luj je rođen 967. godine kao sin kralja Lotara i njegove supruge Eme, kćerke italijanskog kralja Lotara II. Krunisan je u junu 978. godine, a vlast je preuzeo poslije ubistva svoga oca 986. godine. Vladao je samo godinu dana, tako da ga hroničari nazivaju "kralj koji nije ništa učinio". . Ubrzo po dolasku na vlast on odlučuje ponoviti grešku koja je koštala njegovoga oca glave. Novo suđenje za izdaju biskupu Adalberonu završava isto kao i prethodno ubistvom kralja od pristaša Huge Capeta.

Poslije smrti Luja V njegov prirodni nasljednik je bio stric Karlo, ali ponovno se javlja biskup Adalberon koji proglašava da nije dovoljno biti kraljevske krvi kako bi se vladalo i proglašava za novog kralja Huga Capeta koji se "dokazao kao sposobni vođa". Ako u dokazivanje spada ubistvo kralja on se dokazao. Ostaci Karolinške dinastije su potpuno zatrti u slijedećih nekoliko desetljeća.