Luj V, kralj Zapadne Franačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luj V
Amiel - Louis V of France.jpg
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina 2. mart 986. - 21. maj 987.
Prethodnik Lotar
Nasljednik Hugo
Supružnik Adelaide Blanche von Anjou
Dinastija Karolinzi
Otac Lotar, kralj Zapadne Franačke
Majka Ema Italijanska
Rođenje 967.
Smrt 21. maj 987. (u 20. godini)

Luj V (francuski: Louis V; 967. - 21. maj 987.) je bio kralj Zapadne Franačke od 986. do njegove prerane smrti 987. godine. Umro je bez djece tako da je bio posljednji monarh iz Karolinške dinastije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Luj je rođen 967. godine kao sin kralja Lotara i njegove supruge Eme, kćerke italijanskog kralja Lotara II. Krunisan je u junu 978. godine, a vlast je preuzeo poslije ubistva svoga oca 986. godine. Vladao je samo godinu dana, tako da ga hroničari nazivaju "kralj koji nije ništa učinio". . Ubrzo po dolasku na vlast on odlučuje ponoviti grešku koja je koštala njegovoga oca glave. Novo suđenje za izdaju biskupu Adalberonu završava isto kao i prethodno ubistvom kralja od pristaša Huge Capeta.

Poslije smrti Luja V njegov prirodni nasljednik je bio stric Karlo, ali ponovno se javlja biskup Adalberon koji proglašava da nije dovoljno biti kraljevske krvi kako bi se vladalo i proglašava za novog kralja Huga Capeta koji se "dokazao kao sposobni vođa". Ako u dokazivanje spada ubistvo kralja on se dokazao. Ostaci Karolinške dinastije su potpuno zatrti u slijedećih nekoliko desetljeća.