Lotar, kralj Zapadne Franačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lotar
Monvoisin - Lothair of France.jpg
Kralj Zapadne Franačke
Vladavina 10. septembar 954. - 2. mart 986.
Prethodnik Luj IV
Nasljednik Luj V
Krunidba 12. novembar 954.
Supružnik Ema Italijanska
Djeca Luj V, kralj Zapadne Franačke
Eudes
Dinastija Karolinzi
Otac Luj IV, kralj Zapadne Franačke
Majka Gerberge Sachsen
Rođenje 941.
Smrt 2. mart 986.
Laon, Zapadna Franačka

Lotar (francuski: Lothaire; latinski: Lothārius; 941 – 2. mart 986) bio je karolinški kralj Zapadne Franačke od 954. do 986.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Dolazak na prijestolje[uredi | uredi izvor]

Lotar je rođen 941. godine kao sin Luja IV i njegove supruge Gerberge Sachsen. Naslijedio je svog oca kao kralj Zapadne Franačke 954. godine i krunisan 12. novembra 954. godine u bazilici Saint-Remi u Reimsu od strane nadbiskupa Artauda. Lotarova majka je postigla dogovor sa njegovim polubratom Hughom Velikim, franačkim vojvodom i grofom Pariza, koji je bio protivnik Lotarovom ocu. U zamjenu da podrži Lotarovu vladavinu, Hughu je dala Akvitaniju i Burgundiju. Poslije sticanja punoljetnosti Lotar provodi nekoliko godina u pokušaju jačanja centralne vlasti ratujući s neposlušnim plemićima.

Tako ostvareni uspjeh donosi mu pretjeranu hrabrost, odnosno ludost za objavu rata Svetom Rimskom Carstvu 978 godine. Tokom prve godine tog Blitzkrieg rata on gotovo zarobljava tamošnjeg cara Otona II, ali sljedeće godine dolazak njemačke vojske do Pariza pokazuje neupitnu bespotrebnost ovog rata. Direktna posljedica toga je sklapanje mira 980. godine.

Oton mu taj napad ipak nije u potpunosti oprosti. Kao car on je imao mogućnost postavljanja biskupa u Francuskoj. Iskoristivši to za biskupa prevažnog Reimsa on postavlja Adalberona koji podržava dinastiju Capet. Tokom kraljevskog suđenja ovom biskupu za izdaju Lotar pada ubijen od pristalica Huge Capeta koji je zaželio krunu.

Poslije ubistva u martu 986. godine naslijeđuje ga sin, Luj V, posljednji karolinški kralj.