Robert I, kralj Zapadne Franačke

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Robert I, kralj Zapadne Franačke

Robert I (866 - 15. juni 923) je kralj Francuske (922-923). Brat je kralja Oda Pariskog. Ni on ni brat ne pripadaju dinastiji Karolinga.

Brat kralja Oda Pariskog[uredi | uredi izvor]

Učestvovao je u odbrani Pariza od Vikinga tokom opsade Pariza (885 - 886). Njegov brat Odo je bio komadant odbrane Pariza. Za zasluge u odbrani Odo je postao kralj. Kada mu je umro brat 898. Rober je iskazao pretenzije da postane kralj.

Priznaje Karla Prostog za kralja[uredi | uredi izvor]

Kad je ipak izabran Karlo III Prosti, Robert ga priznaje za kralja, a Karlo potvrđuje Robertu sve posjede. Tokom vladavine Karla III Prostog, Robert je nastavio da brani sjevernu Francusku od napada Normana.

Sukob sa Karlom Prostim[uredi | uredi izvor]

Robert se nije bunio protiv Karla Prostog sve do 921. Tada je Karlo III Prosti navukao na sebe bijes i djela plemstva i svećenstva. Robert I Francuski je podigao vojsku i proterao je Karla Prostog do Lorene. Robert je krunisan kao kralj u Reimsu 29. juna 922.

Karlo III Prosti nije mirno prihvatao da izgubi kraljevski tron, pa skuplja vojsku i sukobljava se sa Robertom I u bici kod Suasona 15. juna 923. godine. U toj bici kralj Robert je ubijen, ali Karlo Prosti ipak gubi bitku. Poslije bitke Karlo III Prosti je zatvoren, a Rudolf Burgundijski postaje novi kralj.