Luj VIII, kralj Francuske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luj VIII
Example alt text
Francuski kralj
Rođenje

5. septembar 1187.

Pariz, Francuska
Smrt

8. novembar 1226.

Montpensier, Francuska

Luj VIII (5. septembar 1187. - 8. novembar 1226.) je bio francuski kralj iz dinastije Capet koji je vladao od 1223. do 1226. godine. Rođen je u Parizu kao sin kralja Francuske Filipa II i Isabelle Hainaut, od koje je naslijedio okrug Artois.

Iako je vladao kratko, bio je aktivni lider kao nasljedni princ. Zbog svog vojnog junaštva za vrijeme Prvog baronskog rata (1215. - 1217.) dobio je nadimak "Lav". Nakon njegove pobjede u bici kod Roche-au-Moinea 1214. godine, napao je jug Engleske i proglašen je "kraljem Engleske" od strane buntovnih barona 2. juna 1216. godine. Međutim, nikada nije bio krunisan. Godine 1217. Luj je započeo osvajanje Guyenne ostavljajući samo malu regiju oko Bordeauxa kralju Engleske Henriku III. Umro je 1226. godine, a naslijedio ga je sin Luj IX.

Princ Luj[uredi | uredi izvor]

Poslije smrti Filipa II 14. jula 1223. godine njegov sin Luj VIII je postao neupitni kralj novoojačane države.
Prije stupanja na prijestolje učestvovao je u posljednjem očevom ratu. Tokom maja 1316. godine se iskrcao s francuskom vojskom u Englesku radi pokušaja aneksije otočnog kraljevstva. Ta vojna operacija u trajanju od 18 mjeseci je na kraju propala zbog smrti nepopularnog engleskog kralja Ivana Bez Zemlje. Mir potpisan s novim kraljem je rezultirao povratkom u Francusku.

Tokom svoje kratke vladavine on donosi uredbu kojom se od tada zakletva plemića na vjernost ne daje kralju nego cijeloj kraljevskoj dinastiji čime se dalje ojačava položaj monarha.

Umro je od dizenterije 8. novembra 1226. godine. Naslijedio ga je Luj IX, najstariji od sedmoro preživjele djece.