Karlo IX, kralj Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karlo IX
Kralj Francuske
Vladavina5. decembar 1560. – 30. maj 1574.
PrethodnikFranjo II
NasljednikHenrik III
SupružnikElizabeta, kraljica Francuske
DjecaMarija Elizabeta od Valoisa
DinastijaValois
OtacHenrik II, kralj Francuske
MajkaKatarina Medici
Rođenje27. juni 1550.
Smrt30. maj 1574.

Karlo IX (francuski: Charles IX; 27. juni 1550 – 30. maj 1574) bio je kralj Francuske iz dinastije Valois od 1560. do svoje smrti. Došao je na francusko prijestolje nakon smrti brata Franje II. Nakon nekoliko decenija napetosti, izbio je rat između protestanata i katolika nakon masakra kod Vasija 1562. godine. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja pomirenja, u očajničkom pokušaju da pomiri svoj narod Karlo je 1572. godine ugovorio brak svoje sestre Margarete Valois sa Henrikom III, kraljem Navare, velikim protestantskim vođom i budućim kraljem Francuske Henrikom IV.

Stvorivši time neprijatelje, na nagovor svoje majke Marije Medici Karlo je dozvolio masakr svih hugenotskih lidera koji su se okupili u Parizu tokom kraljevskog vjenčanja. Ovaj događaj je poznat kao Bartolomejska noć. Karlo je nastojao da iskoristi rasulo hugenota naredivši opsadu La Rochelle, ali nije bio u mogućnosti da zauzme protestantsko uporište. Umro je bez legitimnog muškog nasljednika 1574. godine i naslijedio ga je njegov brat Henrik III.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Poslije smrti brata Franje II 1560. godine dijete od 10. godina je postalo kralj Francuske. Tokom njegova maloljetstva državom je upravljala njegova majka Katarina Medici koja će zdržati veliki uticaj u državi tokom cijelog njegovog vladanja. 1562. godina to jest doba kada njegova majka ima potpunu vlast u državi se uzima kao razdoblje početka Francuskih vjerski ratova.

Radi podizanja popularnosti monarhije i jedinstva države polovinom šesdesetih godina 16. vijeka majka je s njim krenula u obilazak svih pokrajina države. Na žalost rezultat tog trogodišnjeg putovanja postaje ništavan pošto je narod ove države ostao i dalje žestoko podijeljen na katolike i hugenote.

Na kraju svoju odluku o vjerskim pitanjima Karlo IX donosi 1572. godine kada na majčin nagovor naređuje pokolj hugenota na dan svetog Bartolomeja. Taj pokolj postaje trajna nezaboravna ostavština ovog kralja.

S druge strane njegova izdašna potpora književnosti kao i djela koja je sam pisao postaju s vremenom zaboravljena.

Karlo IX je umro od tuberkuloze 30. maja 1574. godine. Kako je imao samo vanbračnu djecu naslijedio ga je brat, poljski kralj Henrik.