Filip III, kralj Francuske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Filip III, kralj Francuske

Filip III (30. april 1245. - 5. oktobar 1285.) zvani "Hrabri" (francuski: Le Hardi), je bio francuski kralj iz dinastije Capet koji je vladao od 1270. do 1285. godine. Filip je bio neodlučan, mekan po prirodi i plašljiv. Snažnu ličnost su mu slomili roditelji, jer je njegov otac dominirao politikom. Ljudi su ga zvali "Hrabri" zbog njegovih sposobnosti u borbi i na konju, a ne zbog njegovog političkog i ličnog karaktera. Bio je pobožna osoba koja je pratila instrukcije drugih, prvo Pierra de La Broce a zatim svoga strica kralja Napulja Karla I.

Njegov otac, Luj IX, je umro u Tunisu za vrijeme Osmog krstaškog rata. Filip, koji ga je pratio, se vratio u Francusku kako bi bio krunisan u Reimsu 1271. godine. Za vrijeme vladavine, Filip je učestvovao u mnogim pokušajima širenja kraljevstva. Nakon Sicilijanske večernje pobune, kralj Aragona Pedro III je izvršio invaziju na Siciliju. Kako bi pomogao svom stricu Filip III je vodio Aragonski krstaški rat. Bio je prisiljen da se povuče i umro je od dizenterije u Perpignanu 1285. godine. Naslijedio ga je njegov sin Filip IV.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Smrt Luj IX na križarskom pohodu u Tunisu 25. augusta 1270. godine je rezultirala krunidbom njegovog sina Filipa III za novog kralja.

Vanjska politika ovog kralja se svela na pokušaje širenja kraljevstva u Španijom. Rat Kastilji 1274. godine završava porazom, kao i deset godina kasniji rat Aragonu. Njegov jedini uspjeh u tim pohodima postaje personalna unije kraljevstva Navarre i Francuske. Unutrašnjom politikom se uopće nije bavio prepuštajući upravljanje svakodnevnim poslovima svojim miljenicima.

Filip III je preminuo tokom vođenja vojske u neuspješnom pohodu na Aragonsko kraljevstvo 5. oktobra 1285. Iako ga naslijeđuje sin Filipa IV, njegovi potomci će nastavit vladati Francuskom kako pripadnici Valois dinastije koju čine potomci njegovog drugog sina Karla Valoisa. Prvi Valois kralj je Filip VI unuk Filipa III